Nye rutiner hos bensinstasjonene

Bruk denne når du fyller

Ellers risikerer du at banken «låner» 1500 kroner av deg - i flere dager!

BLAKK: Har du lite penger på kontoen, kan det lønne seg å betale i kassa. I verste fall mangler du likviditet den neste uka. Foto: Rune M. Nesheim
BLAKK: Har du lite penger på kontoen, kan det lønne seg å betale i kassa. I verste fall mangler du likviditet den neste uka. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at de fleste bensinstasjoner binder inntil 1500 kroner fra kortet ditt mens du står og fyller drivstoff, uansett hvor lite du fyller? Dette har mange fått erfare den siste tiden. Beløpets størrelse bestemmes av bensinstasjonsselskapene, og er satt for at du ikke skal bli stoppet i fyllingen underveis.

Reservasjonen skal imidlertid fjernes så snart du er ferdig å fylle, men det skjer definitivt ikke alltid.

Dinside har vært i kontakt med en rekke mennesker som har opplevd å reise blakke fra bensinstasjonen etter at de har fylt drivstoff. Har man lite penger på kontoen, risikerer man altså at alt disponibelt beløp blir reservert, selv om du fyller lite.

Enkelte rapporterer om at det har tatt en hel uke før reservasjonen har blitt løst opp. Det kan være vanskelig for 16-åringen som har fylt for en femtilapp på mopeden sin. For andre også, for den saks skyld.

Kontoen ble tømt

En av dem som kjenner godt til konsekvensene, er Ann Sundet Särås. Hun har flere ganger opplevd at det har gått dagesvis før reservasjonen har blitt fjernet, og pengene igjen har blitt tilgjengelig.

BEKYMRET: Ann Sundet Särås har måttet ringe til banken for å få fjernet reservasjonen ved flere anledninger. Foto: Privat
BEKYMRET: Ann Sundet Särås har måttet ringe til banken for å få fjernet reservasjonen ved flere anledninger. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har flere ganger måttet ringe banken min og gi beskjed om at de må fjerne reservasjonen. En gang ringte jeg til banken etter to dager, etter å ha oppdaget at det ikke var dekning på kortet til mat, sier hun.

- Man blir jo bekymret etter hver fylling, om pengene kommer tilbake med én gang, eller om man må vente, legger hun til.

- Skal være informert

Det er selskapet Bits AS (Bank- og finansnæringens infrastrukturselskap) som på vegne av bankene har innført reservasjon på fylling av drivstoff i norsk betalingsinfrastruktur (BankAxept).

Både Visa og Mastercard med flere har hatt denne løsningen i årevis.

Da har du kanskje opplevd at pumpa tidligere stoppet på 1000 kroner dersom du har en svær drivstofftank. Da var det bare å stappe inn kortet på nytt og fylle mer. Deres reservasjon har imidlertid også økt.

BRA NOK?: Det står svært lite om at banken reserverer 1500 kroner ved fylling av bensin. Stort mer grøtete er det ikke mulig å formulere seg. Utklipp: Vilkår BankAxept.
BRA NOK?: Det står svært lite om at banken reserverer 1500 kroner ved fylling av bensin. Stort mer grøtete er det ikke mulig å formulere seg. Utklipp: Vilkår BankAxept. Vis mer

- Når du signerer en kortavtale med din bank står det at beløp kan forhåndsreserveres under kjøp der man ikke vet sluttbeløpet når kjøpet startes, men det skal i tillegg informeres bedre om det ved pumpene. Senest mandag ble det sendt ut påminnelser til bensinstasjonskjedene om enten klistremerker eller varsel på annen måte, slik at kundene vet om praksisen, sier fagsjef Håkon Hertzberg hos Bits AS.

Feil fører til forsinkelser

Normalt erstattes det reserverte beløpet med faktisk beløp sekunder etter at du er ferdig med å fylle, men Bits AS har opplevd at det har oppstått feil både hos bankene og bensinstasjonene, slik at reservasjonen har blitt hengende igjen opptil en uke.

Ifølge Hertzberg, skjer dette svært sjelden og han håper på at de problemene som fortsatt henger igjen i den norske betalingsinfrastrukturen, skal være løst innen utgangen av august.

Han forteller videre at det er bensinstasjonene selv som setter reservasjonsbeløpet, men at det ofte er 1500 kroner.

Circle K har nylig klistret opp midlertidige merker på pumpene.

NØDLØSNING: De siste dagene har blant annet Circle K klistret opp små lapper på sine terminaler for å informere deg om reservasjonen. Trolig etter flere tilfeller der reservasjonen er blitt hengende. Foto: Rune M. Nesheim
NØDLØSNING: De siste dagene har blant annet Circle K klistret opp små lapper på sine terminaler for å informere deg om reservasjonen. Trolig etter flere tilfeller der reservasjonen er blitt hengende. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Vil ha slutt på rutinen

Selv med en literpris på 20 kroner literen, må man ha en 75 liters tank for å klare å fylle for beløpet. Med dagens priser ned mot 10 kroner, 150 liter.

KRITISK: Erlend Wiborg er leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Foto: Stortinget
KRITISK: Erlend Wiborg er leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Foto: Stortinget Vis mer

Leder i Stortingets arbeids- og solialkomité, Erlend Wiborg i Fremskritspartiet ønsker å få slutt på ordningen.

I forrige uke sendte han spørsmål til Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som også har ansvar for forbrukerspørsmål i regjeringen, om statsråden synes det er greit at bensinstasjonene reserverer 1500 kroner i opptil en uke fra folks bankkort ved fylling av bensin.

Flere av de som har opplevd å få pengesummen låst, har opplevd at hverken banker eller bensinstasjon har kunnet hjelpe dem, ifølge Wiborg.

- Vi har bedt bankene om å være ydmyke og fjerne reservasjonen, dersom det har gått noen timer siden tankingen har skjedd, men vi hører om tilfeller der det ikke skjer, forteller Hertzerg.

Slik unngår du det

Du kan slippe reservasjonen. Den eneste måten å sikre deg at det ikke skjer, er å ikke stikke kortet i automaten, men betale i kassa i stedet. Men det kan noen ganger være enklere sagt enn gjort.

- Det er helt håpløst at det skal være en slik praksis. Ikke alle har tilgang på betjent stasjon, dessverre. Noe slikt eksisterer ikke på bygda, sier en fortvilet Ann Sundet Särås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer