Tid for hjulskift

Bruk denne

Det er en skremmende opplevelse når hjulet løsner på bilen. Det kommer mange bilister til å oppleve de neste ukene. Trikset for å unngå det er svært enkelt.

SOMMERDEKK: Med en momentnøkkel sikrer du deg at sommerdekkene sitter hele sommeren. Video: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om våren har latt vente på seg, er det mange som skifter til sommerhjul på bilen denne helgen. Det er en jobb som mange fortsatt gjør selv, mens andre velger å overlate det til folkene på et dekkhotell. Uansett er det en ting som er viktig å passe på for ikke å oppleve marerittet med at et hjul løsner og faller av bilen.

Det kan fort bli en skremmende opplevelse, som kan ende i katastrofe, om uhellet er ute. Om man opplever at bilen begynner å riste kraftig mens man kjører, rett etter at man har skifta dekk på bilen, er det viktig å være observant. Det kan være et tegn på at et hjul er i ferd med å løsne.

Det kan gi store skader på både bil og mennesker.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel, bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Slikt kan skje den beste. Ifølge statistikken til SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området, er bilister med løse hjul og ødelagte hjulbolter vanlig i ukene etter hjulskift.

Bare i dette området må bilbergerne de neste ukene trolig hjelpe rundt 150 bilister med hjul som har løsnet, hjulbolter som er knekt eller hjul som er mistet.

Bruk momentnøkkel

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Det er hans folk som er ute og hjelper bilister i nød. Hans råd er tydelig: Bruk en momentnøkkel på hjulboltene når du setter på sommerhjulene. Etter at du har kjørt noen mil, bruker du den igjen for å trekke etter boltene.

- Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen til Dinside.

NOEN HUNDRELAPPER: En momentnøkkel koster bare noen hundrelapper i en rekvisitabutikk og er svært enkel å bruke. Foto: Rune Korsvoll
NOEN HUNDRELAPPER: En momentnøkkel koster bare noen hundrelapper i en rekvisitabutikk og er svært enkel å bruke. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Billig forsikring

En momentnøkkel kjøper du i en rekvisita-butikk for fire-fem hundre kroner. Den er svært enkel å bruke, og koster bare noen hundrelapper og sikrer at hjulboltene trekkes til med riktig kraft. Hvor stor kraft står i bilens instruksjonsbok. Normalt for en personbil snakker vi om rundt 120 newtonmeter.

Selv om du får skiftet hjul på et verksted eller dekkhotell, er det en god regel å trekke etter hjulboltene når du har kjørt en ukes tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer