Frykter ulykker

– Bruk flymodus

Foreldre frykter uoppmerksomme foreldre bak rattet på skoleveien. Gjett hvem som er verstingene? «Sett mobilen i flymodus», oppfordrer forsikringsselskap.

FLYMODUS: Sett mobilen i flymodus når du kjører. Da slipper du å bli fristet til å sjekke meldinger og anrop når mobilen piper, sier Gjensidige. Foto: Rune Korsvoll
FLYMODUS: Sett mobilen i flymodus når du kjører. Da slipper du å bli fristet til å sjekke meldinger og anrop når mobilen piper, sier Gjensidige. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skolene er i gang, og det er mange små barn langs veien – noen for aller første gang.

En undersøkelse som Respons Analyse har gjort for Fremtind, viser at uoppmerksomme bilførere er det foreldre frykter aller mest på skoleveien. De frykter det mer enn foreldre som kjører for fort. En kikk på telefonen, eller fikling med skjermen på dashbordet i noen sekunder kan være nok.

Dette er verstingene

Og frykten er tydeligvis ikke ubegrunnet. En undersøkelse som Gjensidige har gjort, viser at nettopp foreldre med skolebarn er verstingene. Av de som har barn svarer 54 prosent at de har opplevd at skjermen eller mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. Gjennomsnittet for alle bilister er 43.

For 40 prosent av de med barn førte uoppmerksomheten til en farlig situasjon.

Mobilen i flymodus

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige er klar på at et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være katastrofalt hvis et barn plutselig springer ut i veien.

Nå oppfordrer han oss til å sette mobiltelefonen i flymodus når vi kjører og holde fingrene unna skjermen.

VERSTINGENE: Foreldre frykter uoppmerksomme foreldre bak rattet langs skoleveien. Det viser seg at foreldre med barn selv er de verste til å bruke mobil og skjerm mens de kjører. Foto:
VERSTINGENE: Foreldre frykter uoppmerksomme foreldre bak rattet langs skoleveien. Det viser seg at foreldre med barn selv er de verste til å bruke mobil og skjerm mens de kjører. Foto: Vis mer

- Det er mange små barn langs veiene ved skolestart som kanskje ikke er vent til å ferdes i trafikken. Da gjelder det å være ekstra årvåken. Å sette mobilen i flymodus under under kjøring er et veldig enkelt tiltak. Da unngår du å bli fristet til å sjekke meldinger og anrop hvis det piper i telefonen, sier Rysstad.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vil kutte erstatningen

Han mener at mobil- og skjermbruk nærmest har blitt en «folkesykdom», og en avhengigheten man også tar med seg ut i trafikken. Han er klar på at Gjensidige vil slå hardt ned på dette i form av avkortning i utbetalingene etter eventuelle uhell og ulykker dersom uoppmerksomhet kan bevises.

- Dette gjelder bruk av både mobiltelefon og berøringsskjerm. Vi vil alltid vurdere om dette går inn i kategorien grov uaktsomhet. Hvis svaret er ja, vil dette resultere i at vi avkorter erstatningen, sier kommunikasjonssjefen.

- Er på etterskudd

- Vi synes at både bilprodusenter og myndigheter er på etterskudd når det gjelder trafikksikkerhet og berøringsskjermer. Teknologien har kommet svært langt, det er veldig bra, men løsningene for å ivareta tryggheten i trafikken har kommet svært kort! Og myndighetene har ikke innført regler som kan være et bidrag. Vi frykter at flere liv går tapt før man får løst dette trafikksikkerhetsproblemet, sier Rysstad.

VIL AVKORTE: - Dersom det blir bevist at mobil- eller skjermbruk har medvirket til grov uaktsomhet i en ulykke, vil vi avkorte erstatningen, sier Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
VIL AVKORTE: - Dersom det blir bevist at mobil- eller skjermbruk har medvirket til grov uaktsomhet i en ulykke, vil vi avkorte erstatningen, sier Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

UP er enig

UP-sjef Knut Smedsrud er klar på at uoppmerksomhet bak rattet er farlig, og at bruk av mobiltelefon definitivt er en slik kilde til uoppmerksomhet.

- Derfor er også bruk av håndholdt mobiltelefon straffbart når man kjører bil.

- Gode tiltak for å forhindre ulovlig bruk av mobiltelefon støttes av Utrykningspolitiet. Dersom man ikke trenger å bruke mobilen mens man kjører, så mener vi flymodus kan være et hensiktsmessig tiltak. Dersom man ønsker å kunne bruke mobiltelefonen, er det viktig at dette gjøres lovlig for eksempel oppkoblet på bilens anlegg via blåtann, slik at det stjeler minst mulig oppmerksomhet, sier Smedsrud.

Han gjør oppmerksom på at flere telefoner etter hvert har utviklet bilmodus som også kan være et godt virkemiddel mot uoppmerksomhet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer