Slik får du bedre lys og sikt i høstmørket

Bruker du lysene feil kan det bli fort bli dyrt

Du kan både blende deg selv og utsette andre for fare. I tillegg kan det koste deg 2000 kroner om du bruker lysene feil.

FEIL BRUK: Dårlig lys kan utfordre sjåføren på en negativ måte. Bruker du feil kombinasjoner vil du i prinsippet se mindre. Foto: TT Illustrasjonsfoto
FEIL BRUK: Dårlig lys kan utfordre sjåføren på en negativ måte. Bruker du feil kombinasjoner vil du i prinsippet se mindre. Foto: TT Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert

Sommermånedene er over, høstmørket er over oss og riktig lysbruk blir særdeles viktig.

Feil innstilte lykter i kombinasjon med tåke kan gi skremmende dårlig sikt, uten at du tenker at det er noe galt.

Kveldsmørket kommer tidligere og solen går raskere ned på ettermiddagen. Dette fører til at vi må være spesielt på vakt, både når solen er på vei ned, og når det er blitt helt mørkt ute.

Se over lyktene

Gjennom årenes løp har vi skrevet om mange løsninger som skal bedre sikten for deg som sjåfør, og vi har vært innom både tannpasta, cola og sitroner.

For selv om det høres rart ut, neste gang du pusser tennene bør du legge tannpastaen i lomma og ta den med ut til bilen.

I løpet av sommeren utsettes spesielt lyktene for mye skitt og sand, hvilket kan skape små sår og slitasje.

Hvis du for eksempel pusser lyktene med tannpasta så vil det gi deg bedre lys.

- Tannpasta inneholder «fint» slipemiddel, dette kan gi positiv virkning på hovedlyktglassene, og da spesielt plastglass, fortalte Dag Edvardsen i NAF da vi omtalte saken tidligere.

I tillegg er det viktig å påse at lyktene er montert og stilt inn riktig. En grov sjekk ved å stille to like høye biler ved siden av hverandre med lysene rettet mot en vegg, kan gi indikasjoner på om de er likt innstilt, eller om en av bilene trenger sjekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer