Seks dyre feil

Bruktbil-tabben som kan koste deg 30.000

I år kjøper 450.000 nordmenn bruktbil. Som regel går det fint, men noen feil kan koste deg titusenvis av kroner. Du må ikke være ekspert for å avsløre dem.

AVSLØR FEILEN SELV: – Mange av de dyre feilene kan du fint avsløre, selv om du ikke er bilekspert, sier Asbjørn Rognes, som har en mannsalder bak seg som biltester i NAF og rådgiver for NAF-medlemmer ved bruktbilkjøp. Foto: NAF
AVSLØR FEILEN SELV: – Mange av de dyre feilene kan du fint avsløre, selv om du ikke er bilekspert, sier Asbjørn Rognes, som har en mannsalder bak seg som biltester i NAF og rådgiver for NAF-medlemmer ved bruktbilkjøp. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge selges det tre ganger så mange bruktbiler som det selges nye.

Å kjøpe en bruktbil som er tre-fire år gammel, er relativt uproblematisk. Disse omsettes ofte gjennom merkeforhandlere, har fulgt servicer, har dokumentert kilometerstand og har fortsatt litt igjen på den fem eller sju år nybilgarantien norske bilimportørene gir.

Men også disse kan gi deg en dyr overraskelse. Mange kjøper i dag nye biler på avbetaling, og det betyr at det fortsatt kan være lån heftet på bilen.

Slik avslører du feil

Det er når du skal kjøpe en litt eldre bil du bør være ekstra oppmerksom. Biler som er mer enn fem-seks år gamle selges ofte fra frittstående forhandlere eller av privatpersoner. Mange selges da «slik den er», og da kan det være vanskelig å reklamere på feil du oppdager etter hvert.

Selv om du ikke er ekspert på biler, kan du ganske enkelt avsløre noen av de dyreste feilene på en bil før du skriver under kontrakten.

Asbjørn Rognes har jobbet som biltester og stasjonssjef i Norges Automobil-Forbund i en mannsalder og har sett det meste som kan gå feil når det gjelder bruktbilkjøp. I tillegg til å sjekke oljen på motoren, mønsterdybden i dekkene og se etter mulige rustangrep og så videre, gir han deg her sine beste råd for å unngå de dyreste ”bruktbil-tabbene”:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer