Seks dyre feil

Bruktbil-tabben som kan koste deg 30.000

I år kjøper 450.000 nordmenn bruktbil. Som regel går det fint, men noen feil kan koste deg titusenvis av kroner. Du må ikke være ekspert for å avsløre dem.

AVSLØR FEILEN SELV: – Mange av de dyre feilene kan du fint avsløre, selv om du ikke er bilekspert, sier Asbjørn Rognes, som har en mannsalder bak seg som biltester i NAF og rådgiver for NAF-medlemmer ved bruktbilkjøp. Foto: NAF
AVSLØR FEILEN SELV: – Mange av de dyre feilene kan du fint avsløre, selv om du ikke er bilekspert, sier Asbjørn Rognes, som har en mannsalder bak seg som biltester i NAF og rådgiver for NAF-medlemmer ved bruktbilkjøp. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge selges det tre ganger så mange bruktbiler som det selges nye.

Å kjøpe en bruktbil som er tre-fire år gammel, er relativt uproblematisk. Disse omsettes ofte gjennom merkeforhandlere, har fulgt servicer, har dokumentert kilometerstand og har fortsatt litt igjen på den fem eller sju år nybilgarantien norske bilimportørene gir.

Men også disse kan gi deg en dyr overraskelse. Mange kjøper i dag nye biler på avbetaling, og det betyr at det fortsatt kan være lån heftet på bilen.

Slik avslører du feil

Det er når du skal kjøpe en litt eldre bil du bør være ekstra oppmerksom. Biler som er mer enn fem-seks år gamle selges ofte fra frittstående forhandlere eller av privatpersoner. Mange selges da «slik den er», og da kan det være vanskelig å reklamere på feil du oppdager etter hvert.

UNNGÅ TABBENE: Når du kjøper bruktbil er det fem-seks ting du kan sjekke selv, for å unngå dyre overraskelser. At bilene har skiftet tannreim i motoren er en av dem. Foto: TÜV
UNNGÅ TABBENE: Når du kjøper bruktbil er det fem-seks ting du kan sjekke selv, for å unngå dyre overraskelser. At bilene har skiftet tannreim i motoren er en av dem. Foto: TÜV Vis mer

Selv om du ikke er ekspert på biler, kan du ganske enkelt avsløre noen av de dyreste feilene på en bil før du skriver under kontrakten.

Asbjørn Rognes har jobbet som biltester og stasjonssjef i Norges Automobil-Forbund i en mannsalder og har sett det meste som kan gå feil når det gjelder bruktbilkjøp. I tillegg til å sjekke oljen på motoren, mønsterdybden i dekkene og se etter mulige rustangrep og så videre, gir han deg her sine beste råd for å unngå de dyreste ”bruktbil-tabbene”:

DYRE HEFTELSER: - Sjekk at forrige eier ikke har påført bilen økonomiske heftelser. Er du uheldig kan dette bli den desidert dyreste tabben du gjør ved bruktbilkjøpet – opptil flere hundre tusen kroner har NAFs advokater erfart. Når du har skrevet under kontrakten, er det du som står ansvarlig for disse heftelsene. Om bilen har heftelser sjekker du enkelt i Brønnøysund-registerene.

TANNREIM-BOMBE: - Mange biler har ei tannreim av gummi som driver kamaksel og ventiler i motoren. Denne skal byttes på bestemte intervaller – ofte rundt 120 000 kilometer. Be om dokumentasjon på at dette er gjort. Jobben koster vanligvis fra 5.000 til 10.000 kroner. Dersom reima er gammel og ryker eller hopper over en tann, vil ventilene kollidere med stemplene i motoren. I enkelte tilfeller er det snakk om total-havari på motoren. Er du heldig har motoren «bare» fått skader for 20 000 – 30 000 kroner.

REIM SOM RYKER: En gammel tannreim som ryker kan gi skader på motoren for 20.000 - 30.000 kroner. Sørg for å få dokumentasjon på at den er byttet dersom bilen har gått langt. Foto: VW
REIM SOM RYKER: En gammel tannreim som ryker kan gi skader på motoren for 20.000 - 30.000 kroner. Sørg for å få dokumentasjon på at den er byttet dersom bilen har gått langt. Foto: VW Vis mer

RUSTNE BREMSER: - Dette er en feil som er blitt et stort problem på biler med skivebremser. I daglig kjøring brukes stort sett bare bremsene foran. Det fører til at bremseskivene bak ruster og de små hydrauliske pumpene, kaliperne, som klemmer klossene mot skivene henger seg fast. Dersom både bremseklosser, bremseskiver og kalipere bak må skiftes, er det fort snakk om 10.000 kroner eller mer. Rust på skivene sjekker du enkelt gjennom åpningene i felgen.

KILOMETERJUKS: - Med en spesialtilpasset datamaskin er det relativt enkelt å skru tilbake kilometer-telleren på en moderne bil. Det vil øke prisen på bilen mye. Biler importert fra Tyskland kan erfaringsmessig ha vært utsatt for dette. Den beste måten å få bekreftet kilometerstanden, er en sjekk av serviceheftet på bilen. Du kan også sjekke kilometerstand, EU kontroll og en del andre ting på vegvesen.no - kjøretøyopplysninger. Slitasje på ratt, seter og pedaler kan gi en viss indikasjon.

RUST: Rustne bremser er blitt en av de mest vanlige feilene som bilene ryker på i EU-kontrollen. Her går 10.000 kroner fort. Foto: Rune Korsvoll
RUST: Rustne bremser er blitt en av de mest vanlige feilene som bilene ryker på i EU-kontrollen. Her går 10.000 kroner fort. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

KNEKTE FJÆRER: - Et problem som ganske ofte dukker opp på eldre bruktbiler er knekte skrufjærer – spesielt foran. Vann, salt og skitt fra veien legger seg i ”skåla” som holder nedre del av fjæra og gir rustangrep. Sammen med vridninger i fjæra, gjør det at den nederste delen brekker av. Siden den synlige delen av fjæra ofte ser hel og fin ut, kan dette være vanskelig å oppdage for en amatør. Et tegn kan være at bilen er lavere i det ene hjørnet. Prisen for å skifte ei fjær er 4.000-8.000 kroner.

TO NØKLER: - Nye biler leveres med to nøkler. Når du kjøper en bruktbil, sørg alltid for å få med begge nøklene til bilen. Noen bruktbilkjøpere har opplevd at uærlige selgere beholder en nøkkel og «stjeler» bilen igjen etter at den er solgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer