Bruktbilkjøp og -salg

Bruktbil var brukt i begravelser - kjøper fikk 70.000 i avslag

Forbrukerklageutvalget har gitt en bruktbilkunde 70.000 kroner i erstatning fordi bruktbilen ble brukt som begravelsesbil – uten at selgeren informerte om det.

SELGER OPPLYSTE IKKE AT BILEN VAR BRUKT SOM BEGRAVELSESBIL: Kjøper fikk 70.000 i avslag på grunn av manglende opplysninger - og fordi bruk som begravelsesbil vil kunne påvirke salgsprisen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SELGER OPPLYSTE IKKE AT BILEN VAR BRUKT SOM BEGRAVELSESBIL: Kjøper fikk 70.000 i avslag på grunn av manglende opplysninger - og fordi bruk som begravelsesbil vil kunne påvirke salgsprisen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann fra Herøy på Sunnmøre kjøpte for to år siden en Dodge Durango for 689.000 kroner. Bruktbilen som kostet rundt 2 millioner som ny, hadde gått rundt 50.000 kilometer, og var på mange måter et godt kjøp, skriver Motor.

Men selgeren, en privatperson fra Bryne, fortalte aldri at bilen i nesten hele dens brukstid hadde vært brukt av et begravelsesbyrå i Tromsø. I salgskontraken var det tvert imot krysset av for at bilen ikke var brukt som yrkesbil.

Bruktbilkunden krevde 129.000 kroner i prisavslag av privatpersonen som han kjøpte bilen fra. Forbrukerklageutvalget, som behandler klager på bruktbilkjøp, er langt på vei enig med bruktbilkjøperen.

De mener selgeren har gitt feil opplysninger, og de har vedtatt at selgeren må betale tilbake 70.000 kroner.

Ikke opplyst om næringsbruk

Ifølge sakspapirene og vedtaket fra Forbrukertvistutvalget var det i kjøpskontrakten krysset av for «nei» på spørsmål om «bilen er (tidligere) brukt som budbil, drosje, politibil, leiebil, yrkesbil».

Klageren forklarte at han etter hvert fant ut at bilen tidligere var brukt i næringsvirksomhet, som begravelsesbil - som strider mot opplysningen i kontrakten om at bilen ikke er brukt i næringsvirksomhet.

Klager har innhentet uttalelse fra en bilforretning som hevder at det ikke er noen selvfølge at bilen har mindre salgsverdi som følge av at bilen har vært brukt som begravelsesbil - og at det tvert imot i enkelte tilfeller kan være motsatt med hensyn til at setene ikke har vært brukt, lav kilometer og bilen har stått i garasje og ren bil hele tiden.

Bilforretningen påpeker imidlertid også at enkelte kunder kan være veldig sensitive for hva bilen har vært brukt til og derfor bør dette klart opplyses til kunden. En sensitiv kunde vil ikke kunne godta annet enn heving/tilbakelevering av bilen hvis ikke det var opplyst at bilen var tidligere brukt som begravelsesbil.

Klager mener dermed at bilen er mangelfull; det foreligger uriktig opplysning om at bilen ikke er brukt i næringsvirksomhet og det er forsømt opplysningsplikt.

Mangel ved kjøpet

Når det gjelder at bilen er brukt som begravelsesbil, viser klageren til et tidligere FTU-vedtak hvor manglende opplysning om dette medførte heving. Klageren påpeker også at bilen er mindre attraktiv i privatmarkedet som følge av at den er brukt som begravelsesbil.

Forbrukertvistutvalget gir bilkjøperen medhold i at det ikke er opplyst at bilen er brukt i næringsvirksomhet - og at selger visste at bilen var brukt som begravelsesbil.

Utvalget mener dette er en opplysning som kan ha innvirket på kjøpet - og at det dermed er en kjøpsrettslig mangel - og at klageren dermed har krav på et prisavslag.

Dette skal ifølge utvalget settes slik at forholdet mellom nedsatt og avtalt pris svarer til forholdet mellom tingens verdi i mangelfull og kontraktsmessig stand på leveringstiden.

Etter en skjønnsmessig helhetsvurdering finner utvalget derfor et prisavslag på 70.000 kroner er passende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer