Toyotas treåringer imponerer imidlertid ikke like mye som syv- og tiåringene vi har omtalt tidligere.
Den svenske Bilprovningen gjennomførte i fjor "kontrollbesiktning" av hele 3,2 millioner personbiler. Kontrollørene så nærmere på blant annet bremser, hjuloppheng, lysutstyr, farlig rust og utslipp (se fullstendig oversikt).
Det betyr at kontrollbesiktningen kan sammenlignes med vår hjemlige periodiske kjøretøykontroll (PKK), eller EU-kontrollen, som de fleste velger å kalle den.
210.000 biler

Renault er merket som kommer aller dårligst ut. Hele fire av de ti dårligste modell-variantene på vår kjørelengde-korrigerte liste er fra dette merket.

210.000 av de 3,2 millioner kontrollerte bilene var tre år gamle personbiler (2004-modeller), og det er disse vi skal se nærmere på i dag. Bilprovningens tall viser at det bare ble konstatert feil ved rundt én av tyve (5,3 prosent) av de kontrollerte treåringene.
Her finner du 258 modellvarianter:
Toyota: Bra ...
Bilene som kom aller best ut av kontrollen er Audi A4 stasjonsvogn med dieselmotor, Mitsubishi Galant stasjonsvogn, Toyota Hiace og Volkswagen Touareg. De svenske kontrollørene fant ikke en eneste feil på noen av disse bilmodellene, til tross for at 488 stykker var inne til kontroll.
Ikke overraskende kommer Toyota også denne gangen generelt svært godt ut. På Bilprovningens liste over de ti mest feilfrie bilene, finner vi tre modeller fra Toyota; Hiace (0,0 prosent feil), Yaris (0,5) og Prius (0,6). Det er spesielt interessant å merke seg at Prius gjør det så godt, med tanke på at vi her snakker om en av verdens mest avanserte og kompliserte bilmodeller.
Når vi korrigerer for kjørelengde (se forklaring lengre ned) ender Toyota opp med fire av de ti beste plasseringene, fordi Avensis (0,7) rykker opp fra en 11.-plass på Bilprovningens liste til en 9.-plass på vår liste. I tillegg finner vi Yaris Verso (0,8) på en 13.-plass.
... men ikke perfekt
Toyotas treåringer imponerer imidlertid ikke like mye som syv- og tiåringene vi har omtalt tidligere. Blant annet finner vi fire modeller relativt langt ned på vår korrigerte liste; Camry (2,6 prosent feil, 63.-plass på vår korrigerte liste), Corolla (1,9 - 67.), Land Cruiser (3,5 - 92.) og Avensis Verso (4,1 - 117.). Avensis Verso har forøvrig ikke vært markedsført offisielt her i landet, men en del eksemplarer har kommet til Norge via privat ny- og bruktbilimport.
Test deg selv: Klarer du førerprøven?
Audi

Det er allment erkjent at Audi hadde visse kvalitetsproblemer på slutten av 90-tallet. Derfor er det svært interessant å notere seg at Audis treåringer nå gjør det svært godt. Blant de 30 beste modellene finner vi hele åtte varianter fra Audi. Disse omfatter varianter fra både A4-, A6- og A8-seriene. TT (5,0) ender imidlertid opp nede på en 179.-plass og er dermed Audi-modellen som gjør det dårligst. Det er forøvrig verdt å merke seg at Audi generelt gjør det bedre enn familie-medlemmene Skoda og Volkswagen. I denne sammenheng skal det imidlertid understrekes at Volkswagen Touareg altså var feilfri og at Skoda Superb tar 61.-plass (2,4).
Saab

Saab kan også skilte med relativt feilfrie treåringer, i hvert fall hvis vi fokuserer på den største og eldste modellen; 9-5. Hele fire 9-5-varianter kaprer en plass på topp-20-listen. Dårligste Saab - 9-3 Cabriolet (3,9) - ender på 166.-plass.
Porsche, Ford og Mitsubishi
Også Porsche kan glede seg over at de to modellene som er med i oversikten - Cayenne (0,7) og 911 (0,7) - begge ender opp blant de 20 beste. Både Ford (Fiesta og Fusion) og Mitsubishi (Galant stasjonsvogn og Space Wagon) har to modeller inne på topp-30-listen, men samtidig har de to merkene også modeller som kommer dårlig ut (Mondeo stasjonsvogn diesel og Colt).
Mazda, Subaru, Alfa Romeo og Hyundai

De japanske produsentene Mazda (3) og Subaru (Forester) har også enkeltmodeller som gjør det godt. Mer overraskende for mange er det kanskje at Alfa Romeo 156 kaprer en 33.-plass, mens Hyundai Accent og Matrix tar 36.- og 37.-plassene.
Svake resultater for franske merker
Det mest bemerkelsesverdige ved den andre enden av skalaen, er tilstedeværelsen av franske bilmodeller. Blant de ti bilene som kommer dårligst ut finner vi seks franske. Og blant de 50 dårligste finner vi 18 modellvarianter fra Citroën, Peugeot og Renault.
Renault

Renault er merket som kommer aller dårligst ut. Hele fire av de ti dårligste modell-variantene på vår kjørelengde-korrigerte liste er fra dette merket; Espace (hele 44,4 prosent feil), Laguna stasjonsvogn (37,8), Laguna (32,8) og Kangoo (27,2). Totalt finner vi åtte modellvarianter blant listens 40 svakeste modellvarianter. Det som er minst like alvorlig, er at den beste Renault-modellen - Megane stasjonsvogn - ender på en 223.-plass (der 258.-plass er svakeste plassering).
Citroën
Selv om vi finner tre Citroën-modeller blant de 20 dårligste (C2, C3 og C8), er ikke situasjonen like håpløs som for Renault. Citroën kan i det minste skilte med at den aldrende modellen Xsara Picasso kaprer en 71.-plass.
Peugeot
Noe av det samme kan sies om søstermerket Peugeot. Fem modellvarianter (206 CC, 307 SW, 406 stasjonsvogn, 407 og 807) blant de 50 dårligste er ikke noe å skryte av. På den annen side klarer tross alt den aldrende 607 å kare seg opp på en 99.-plass på vår korrigerte liste.
Opel
Det er allment erkjent at Audi hadde visse kvalitetsproblemer på slutten av 90-tallet. Derfor er det svært interessant å notere seg at Audis treåringer nå gjør det svært godt.

Heller ikke Opel har noen grunn til å være stolt av sine resultater. Med hele 45,9 prosent feil havner Opel Vivaro aller nederst på Bilprovningens liste, selv om den løfter seg tre plasser på vår liste grunnet relativt høy kilometerstand. Vivaro i personbilutgave er imidlertid en sjeldenhet på norske veier. Det som er langt mer interessant fra et norsk synspunkt, er at storselgeren Zafira (21,6) også gjør det svært dårlig. Også Astra er å finne langt nede på listen, mens Vectra er Opels bestemann med en 84.-plass.
Nissan
Mer overraskende er det kanskje at også japanske Nissan har modeller som er å finne langt nede på listen. Stasjonsvognutgaven av Primera (21,4) havner faktisk helt nede på en 251.-plass. Også kombiutgaven av Primera og fleksibilen Almera Tino kommer dårlig ut.
Koranerne og amerikanerne
I løpet av de siste årene har de koreanske merkene gjort det stadig bedre på ulike kvalitets- og kundetilfredshetsundersøkelser. Vi har allerede nevnt at Hyundai-modellene Accent og Matrix gjør det godt. Helt i mål er koranerne imidlertid ikke. Blant de 50 dårligste modellvariantene finner vi både Kia Carnival, Chevrolet (Daewoo) Matiz, Hyundai Trajet, Hyundai Coupé, Hyundai Elantra og Kia Carens.
Beste Kia-modell er forøvrig Sorento, som havner på en 136.-plass, mens beste Chevrolet er Tacuma på 162.
Blant de 50 dårligste finner vi også fire amerikanske modeller: Chrysler Sebring og Voyager, Jeep Grand Cherokee og Chevrolet (US) Trailblazer.
Mercedes-Benz, BMW og Volvo

Audis treåringer gjør det altså svært godt. Det samme kan ikke sies om alle Mercedes-modellene. Blant de 50 dårligste finner vi nemlig hele seks modellvarianter fra Mercedes-Benz (C-klasse, E-klasse, CLK og ML). Også Mercedes-eide Smart City gjør det svakt. Beste Mercedes-modell er SLK på en 59.-plass.
Også BMW X5 kommer dårlig ut, i likhet med 5-serie med dieselmotor. BMW-eide Mini ender opp på en svak 241.-plass med sin Mini Cooper. BMW-modellen som kommer best ut er 1-serie, som tar 46.-plass.
Folkelige Volvo V50 gjør det godt. Dette i motsetning til den dyreste Volvo-modellen; XC90. XC90ene med bensinmotor som ble kontrollert hadde 16,0 prosent feil, mens dieselutgavene hadde hele 23,4. Dermed havnet Volvos prestisjemodell helt i nedre del av skalaen.
Det er imidlertid viktig å være klar over at det må knyttes en rekke forbehold til Bilprovningens store undersøkelse.
1. Ulik kjørelengde

For det første har de ulike bilmodellene svært ulik gjennomsnittlig kjørelengde. Mens den gjennomsnittlige BMW Z4 som ble kontrollert kun hadde gått 34.000 kilometer, hadde eierne av Saab 9-5 stasjonsvogn med dieselmotor kjørt 182.000 kilometer - altså mer enn fem ganger så langt.
For å omgå denne problemstillingen har vi i DinSide Motor altså regnet oss frem til forholdstall. Det har vi gjort ved å dele antall kjørte kilometer med feilprosent-andelen. Eksempelvis har vi delt 50.000 (gjennomsnittlig kjørte kilometer) med 5,0 (prosentandel feil), noe som gir forholdstallet 10.000.
En bilmodell med gjennomsnittlig kjørelengde på 100.000 kilometer (det dobbelte) og en feilprosent på 10,0 (det dobbelte), vil oppnå et identisk forholdstall. Det samme vil en bilmodell med 25.000 kilometer kjørelengde (halvparten) og en feilprosent på 2,5 (halvparten). Jo høyere forholdstall, jo høyere kommer den aktuelle bilen på vår liste.
Denne regnemetoden er ikke vitenskapelig, men får frem viktige poenger. Den allerede omtalte Saab-stasjonsvognen (diesel) har for eksempel en feilprosent på 9,1 og havner dermed helt nede på en 210.-plass på Bilprovningens liste, der 258.-plass er dårligste plassering. Hvis vi korrigerer for kjørelengden (182.000 km) derimot, rykker Saaben opp 113 plasser til en 97.-plass på DinSides liste. Tilsvarende rykker Volvo V70 AWD med dieselmotor opp 83 plasser fra 164.-plass på Bilprovningens liste til 81.-plass på vår.

Motsatt skjebne blir BMW Z4 til del. På Bilprovningens liste havner Z4 - grunnet en ikke altfor gal feilprosent (3,6) - på en 108.-plass. Men fordi Z4 kun har en gjennomsnittlig kjørelengde på 34.000 kilometer, får den et dårlig forholdstall og rykker ned til 185.-plass på vår liste.
Opel Agila (38.000 km, 3,3 prosent feil) faller fra 100.-plass på Bilprovningens liste til 167.-plass på vår, mens Hyundai Atos (38.000 km, 4,8 prosent feil) faller fra 145.- til 202.-plass.
Gjennomsnittlig kjørelengde for samtlige biler er forøvrig 64.000 kilometer, noe som betyr at bileierne i snitt har kjørt drøyt 21.000 kilometer årlig.
2. Ulikt statistisk grunnlag
For det andre er det viktig å være klar over at det statistiske grunnlaget varierer kraftig fra modell til modell. Mens Bilprovningen kontrollerte mer enn 10.000 eksemplarer av Volvo V70, ble det kun kontrollert 50 eksemplarer av Mazda MX-5. Vi velger derfor å legge større vekt på V70-resultatene enn på MX-5-resultatene. Forøvrig publiserer Bilprovningen i utgangspunktet ikke resultatene for modeller der færre enn 75 biler er kontrollert (med visse, spesielle unntak, jamfør Mazda MX-5).
3. Ulik servicehistorikk

Oversikten sier heller ikke noe om de ulike bilenes servicehistorikk, noe som er et problem. Det er nemlig naturlig å anta at eiere av dyre og spesielle biler (jamfør Porsche 911 og Cayenne høyt oppe på listene) generelt er flinkere til å ta vare på bilene sine og å gjennomføre service enn eiere av rimeligere biler. En bil som nylig har vært på service vil sannsynligvis være helt feilfri når den kjøres inn til Bilprovningen. En bil som ikke har vært på service siden den ble kjøpt for tre år siden, vil høyst sannsynlig ha mange feil. Denne problemstillingen er imidlertid mindre aktuell for treåringene enn for syv- og tiåringene. Dette fordi eiere av biler som fortsatt står under garanti generelt er flinkere til å gjennomføre service enn eiere av eldre biler.
4. Ulik alvorlighetsgrad
Den fjerde problemstillingen er det faktum at tallene vi presenterer i dag ikke sier noe om feilenes alvorlighetsgrad. Citroën Xsara Picasso og Toyota Camry har begge en feilprosent på 2,6. Men det er i teorien mulig at den ene bilen hadde 2,6 prosent feil ved skiltlykt-pærene, mens den andre hadde 2,6 prosent alvorlige bremsefeil.
5. Kontrollerer ikke alt

Det siste poenget vi skal nevne, er det faktum at Bilprovningens kontroll-liste ikke er alt-omfattende. Bilprovningen kontrollerer for eksempel ikke kløtsj, girkasse eller giroverføringer. Bilprovningen sjekker riktignok utslipp, men kontrollerer ikke de mange og viktige motorkomponentene. Heller ikke seter, vifteanlegg eller andre komfortelementer underlegges kontroll. Se oversikt over hva som kontrolleres her.
Vi anbefaler med andre ord at tallene leses med en sunn skepsis. Når det er sagt, må det understrekes at tallene - i hvert fall når de er korrigert for kjørelengde - gir en interessant pekepinn om hvilke bilmodeller du kan stole på og hvilke du bør holde deg unna.
Kilde: Bilprovningen
Relaterte artikler: