Bruktbilene du virkelig bør holde deg unna

Tenk deg svært godt om før du kjøper eldre utgaver av Audi A6 2.5 TDI, Chrysler Voyager, Land Rover Freelander eller Saab 9-5.

Publisert
Sist oppdatert

Disse bilene står nemlig oppført på "Unntakslisten" til forsikringsselskapet If. Unntakslisten viser hvilke bilmerker og bilmodeller If vil avvise dersom du ønsker å kjøpe If Bruktbilgaranti.

Fordi If gjennom sine store norske og svenske forsikringsporteføljer sitter på svært god statistikk, er denne listen meget interessant for deg som bruktbilkunde. Hvis ikke If ønsker å ha med bilen å gjøre, er sannsynligheten stor for at ikke du ønsker det heller.

De dyre og eksklusive

Audi A6 2.5 TDI
Audi A6 2.5 TDI Vis mer
Hvis ikke If ønsker å ha med bilen å gjøre, er sannsynligheten stor for at ikke du ønsker det heller.

Bruktbilene du virkelig bør holde deg unna

 1. Hele unntakslisten


Det er imidlertid verdt å merke seg at If har to ulike begrunnelser for å sette biler på unntakslisten: "Årsaken til at en bil er oppført her, vil normalt være at den er unormalt kostbar å reparere og dermed ville krevet betydelig høyere pris på garantien, eller at den har kjente tekniske problemer".

Den første grunnen - unormalt kostbare reparasjoner - er bakgrunnen for at vi finner eksklusive merker som Aston Martin, Bentley, Bugatti og Ferrari på listen. Det er sannsynligvis også denne begrunnelsen som ligger bak beslutningen om å utelukke biler som Honda NSX, Nissan Skyline og Subaru Impreza WRX. Men disse bilene er uansett så dyre og spesielle at de er uinteressante for de fleste av oss.

Bytte bil? Sjekk hva bilen din er verdt

De dårlige

Det som er langt mer interessant for deg som bruktbilkunde, er hvilke bilmerker og -modeller som har blitt utelukket på bakgrunn av "kjente tekniske problemer".

Blant disse er "Alle Audi med 2.5 Tdi motor", noe som i praksis innebærer både A4 2.5 TDI, A6 2.5 TDI og Allroad 2.5 TDI. Disse bilene har ifølge If vært belemret med problemer knyttet til både kamaksler, turbo, automatgirkasser og dieselpumpe.

Voyager og Saab

Chrysler Voyager
Chrysler Voyager Vis mer


Også "Chrysler Voyager/Grand Voyager (Før 2003)" er en bilmodell det er tryggest å holde seg unna. Problemene knyttet til denne modellen har ifølge If vært mange og kostbare.

"Saab 9-3 og 9-5 1998-2003" er også problem-modeller. Disse vil imidlertid kunne forsikres hos If "hvis motorens smøreproblemer er utbedret av merkeverksted".

Det å kjøpe en Volkswagen Sharan er ifølge unntakslisten sannsynligvis ikke så altfor risikabelt. Forutsetningen er at du holder deg unna varianten som hadde 1.9 TDI-motor og automatgirkasse.

Les også: De farligste bilene

Jaguar, Jeep, Lada og Land Rover

Land Rover Freelander
Land Rover Freelander Vis mer


Du som drømmer om å kjøpe deg en brukt Jeep bør også tenke deg om to ganger. If går faktisk så langt som å avvise samtlige årganger av samtlige Jeep-modeller. Det samme gjelder Jaguar, Lada og Land Rover, inkludert modellen Range Rover. Den eneste Land Rover-modellen If aksepterer er Land Rover Freelander - vel å merke hvis Freelanderen er en 2002-modell eller nyere.

Kom i 2006

Bakgrunnen for unntakslisten er altså If Bruktbilgaranti, som ble introdusert i september 2006. Innvilgelse av bruktbilgarantien forutsetter blant annet at bilen er mindre enn 15 år gammel, har gått kortere enn 250.000 kilometer og har tillatt totalvekt under 3.500 kilo.

Må først gjennom test

Saab 9-5
Saab 9-5 Vis mer


I tillegg forutsettes det at bilen først har gjennomført en If Bruktbiltest hos et If-autorisert verksted. Denne testen koster 950 kroner. Hvis verkstedet godkjenner bilen, vil man kunne kjøpe en bruktbilgaranti, noe som for tiden koster 1.080 kroner.

For kunder som også kjøper ordinær bilforsikring i If, gjelder garantien i 12 måneder eller 16.000 kilometer. For andre gjelder den i 6 måneder eller 8.000 kilometer.

Med unntak av slitedeler dekker Bruktbilgarantien i utgangspunktet hele bilens drivlinje, inkludert motor, girkasse, hjuloppheng, styring og bremser.

Sjekk heftelser gratis

Ikke mange kunder

Ifs Bruktbilgaranti har imidlertid ikke tatt av. Ifølge If har kun omlag 5.000 biler vært innom ordningen siden starten i september 2006. I dag står rundt 1.000 biler under If Bruktbilgaranti.

 • Her finner du den komplette unntakslisten.
 • Her finner du Ifs egen informasjon omkring sin Bruktbilgaranti.
 • Her finner du flere bruktbil-relaterte artikler
 • Kilde:If


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer