Bunnstoff: Båtens beskyttende skjold.

Hver vår stiger den umisskjenelige lukten av bunnstoff opp mellom båtene, der de står på rekke og rad mens de venter på sjøsetningen. Hvorfor er bunnstoff så viktig? Og hvilken type bør du velge?

Når båten din ligger i sjøen er deler av skroget i kontinuerlig kontakt med havets liv. Og sjøvannets små organismer tar mer enn gjerne bolig i båten din. Disse utvikler seg i neste omgang til slim, skjell og gress. Hvor stort problemet er avhenger av hvilke farvann du ferdes i. Og hvor mye du bruker båten: Jo mer båten din ligger i ro, desto bedre tid får ”havets ugress” til å befeste seg.

Det er dette undersjøiske blomsterbed bunnstoff skal beskytte mot. Ved å avgi bioaktive stoffer danner bunnstoffet et beskyttende skjold rund skroget. Dermed forblir båten din glatt og ren, noe som fører til mindre friksjon og dermed lavere drivstofforbruk, høyere toppfart og økt levetid.

Videre forhindrer bunnstoffet vann å trenge inn i skroget. Vanninntrenging kan forårsake plastpest eller blærer i båten.

Forkjellige typer

De finnes tre hovedgrupper av bunnstoff på markedet i dag: Mykt, hardt og selvpolerende.

1. I mykt bunnstoff avgis de aktive stoffene sammen med bindemiddelet, derfor slites det fort av. Det kan heller ikke slipes glatt.

2. Den harde typen avgis kun de aktive stoffene. Hardt bunnstoff kan slipes glatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer