Pris på bensin og diesel i Norge

Burde den egentlig koste 26 kroner?

Bensin koster nå over 20 kroner, men dersom prisen skulle økt like mye som lønningene våre, skulle den egentlig kostet 26 kroner. Annen statistikk viser imidlertid at prisene burde vesentlig mye lavere.

DYR ELLER BILLIG: Ser vi prisutviklingen på bensin i forhold til lønna vår, burde den kostet 26 kroner i dag. Hadde bensin steget på linje med konsumprisindeksen, burde den kostet 12,71, viser tall fra SSB. Foto: Rune Korsvoll
DYR ELLER BILLIG: Ser vi prisutviklingen på bensin i forhold til lønna vår, burde den kostet 26 kroner i dag. Hadde bensin steget på linje med konsumprisindeksen, burde den kostet 12,71, viser tall fra SSB. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljeprisen har steget, og fra nyttår økte avgiftene både på bensin og diesel. Det betyr at bensinprisen mange steder har passert 20 kroner per liter, mens dieselprisen ligger rett i underkant. Mange klager over den høye bensinprisen, men det er kanskje uten grunn?

Skulle vi brukt like mye av lønna vår til bensin i dag som i 1969, hadde literpris vært 26 kroner. Det viser utregninger som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort for DinSide.

Burde koste 26 kroner?

I 1969, kostet en liter bensin 1,27 kroner, ifølge SSB. Den gang tjente vi i gjennomsnitt 2382 kroner i måneden. Det vil si at vi brukte 5,4 prosent av en månedslønn for å kjøpe 100 liter bensin. I dag er en gjennomsnittlig månedslønn 48 750 kroner. Skulle bensin tatt samme del av lønna vår i dag som den gang, måtte literprisen vært 26 kroner, ifølge SSB.

Seniorrådgiver Knut Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå forklarer det slik:

Lønna har økt mye mer

– Hele argumentet er jo noe satt på spissen. Med økt velstand har vi fått høyere lønn og økt totalt budsjett å bruke. Vi har altså langt mer penger å forbruke i 2021 enn i 1969. Vi må bruke mindre deler av lønna til de forskjellige tingene vi kjøper. Lønna har steget mye mer enn den generelle prisstigning disse årene. Sånn sett er bensin blitt relativt billigere i dag enn i 1969. I 2021 brukte husholdningene om lag to prosent av forbruket sitt på drivstoff, sier Grini.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer