Bytt luftfilter:Filter mot fluelik

Etter lang tids nærkontakt med fluelik og skitt, mister luftfilteret sin evne til å rense lufta som går inn i motoren. Fluelikene står da fritt til å ta en stein på ryggen og spasere inn i motoren. Dette kan føre til slitasje. Filteret bør derfor skiftes minst en gang i året.

Luftfileret er plassert lett tilgjengelig. Løsne på noen klammer og skruer, og det nye filteret kan settes inn.
Luftfileret er plassert lett tilgjengelig. Løsne på noen klammer og skruer, og det nye filteret kan settes inn. Vis mer
Publisert

Ingen ting varer evig, heller ikke luftfilteret. Hvor lenge det kan holde stand mot støv avhenger av kjøreforhold og kjørelengde. Du gjør klokt i å sjekke filterets tilstand i hvert fall en gang i året. Kanskje er det på tide å skifte det.

Skift før det tettes til

Lufta blir sugd inn i motoren, hvor den blandes med drivstoff. Hvis skitt og støv hadde fått passere inn sammen med lufta, ville det oppstått slitasje. Luftfilteret plukker opp partiklene før de kommer så langt. Men det kan ikke filtrere til evig tid. Partiklene blir sittende i filteret, og det kan fort bli tett. Hvis filteret får sitte så lenge at det begynner å tettes til, vil det minske luftstrømmen. Drivstofforbruket vil da øke, og bilens yteevne blir lavere.

Minst en gang i året

Det er vanskelig å si presist hvor ofte luftfilteret bør skiftes. Det avhenger av kjøreforholdene. Hvis du kjører mest på motorveier, behøver du ikke å skifte like ofte som hvis du kjører mye på grusveier. For å få en idé om når utskiftning er nødvendig, er det lurt å undersøke dette i hvert fall en gang i året. Ved å ta av filteret og holde det opp mot lyset, vil du kunne se hvor skittent det er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer