Biltur med kjæledyr:

Bytt plass med hunden

Dette må du gjøre med hunden eller katten din før du reiser hjem fra vinterferien.

GJØR DET SLIK: La hunden få reise i et godkjent hundebur. Det er bra både for hund og eier. Foto: Odd Roar Lange
GJØR DET SLIK: La hunden få reise i et godkjent hundebur. Det er bra både for hund og eier. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som har hund eller katt og som reiser bort på vinterferie, har kjæledyret sitt med på turen. De får bli med på høyfjellet, og i dag skal mange folk og dyr hjem fra ferien.

Barn og voksne er godt sikret til bilferien, men hva med hunden eller katten? Løse dyr i bilen kan være livsfarlige i en kollisjon.

I tillegg kan et urolig dyr skape trafikkfarlig kaos i bilen.

Husker du å sikre dyret tilstrekkelig også før hjemreisen?

Disse tipsene bør du få med deg før du drar på en lang bilferie. Video: Celina Stamper. Vis mer

- En løs hund eller katt i bilen kan forstyrre fører eller forårsake store personskader ved en kollisjon. Husk å sikre dyrene, sier Janne Pedersen som er forbrukerrådgiver hos Norges Automobil-Forbund (NAF).

Bruk buret

Der det er mulig bør dyr være plassert i et bur.

- Har du ikke bur eller plass til bur, kan du bruke seler som kombineres med bilens sikkerhetsseler. Vår test av bur og seler til sikring av hund i bilen viser at hundebur er best.

Der det er mulig, bør dyr være plassert sikkert i et bur - for alles sikkerhet

Hvis det ikke er mulighet for å ha dyr i bur, det finnes spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler.

- Hvis ingen av disse rådene er mulige, er eneste riktige plassering av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran. Passasjeren får heller bytte plass med dyret og dermed sitte bak, sier forbrukerrådgiveren til DinSide.

Frisk luft

- Man trenger mer friskluft inne i bilen med dyr enn med bare mennesker, bruk derfor vifta til varmeapparatet mer enn vanlig. Men, vær oppmerksom på at for mye luft kan tørke ut dyrets øyne.

- Hvordan kan man unngå stressede dyr på bilturen?

- Det finnes beroligende midler på spray som reduserer stressnivået, brukes blant annet på hundens halsbånd. Det finnes reisesyketabletter spesielt for dyr.

Et godt råd på lik linje med barn er å la dyrene være plassert høyt, hvis mulig, slik at de kan følge med på veien, forklarer Janne Pedersen.

Luftepauser

Ta med dyret ut og la det få lufte seg med jevne mellomrom. Det er viktig med pauser, drikke og riktig næring når du har med deg hunden din på langtur.

Husk at turen skal være en god opplevelse også for de firbeinte.

GODE RÅD: Janne Pedersen er forbrukerrådgiver hos Norges Automobil-Forbund (NAF). Foto: Privat
GODE RÅD: Janne Pedersen er forbrukerrådgiver hos Norges Automobil-Forbund (NAF). Foto: Privat Vis mer

Hjem fra utlandet

Ved bilferie utenlands må du tenke på at alle landene kan ha ulike regler når det gjelder vaksinasjoner, EU-pass og liknende. Dette gjelder også for hjemreise til Norge.

Pass på å ha alt i orden så slipper du dyre og upraktiske forsinkelser. Reglene gjelder også for deg som skal på dagstur med dyret ditt.

Dersom du kommer til Norge fra et EØS-land, skal dyret følges av kjæledyrpass. Dette får du hos en autorisert veterinær.

For katt gjelder det krav om ID-merking og EU-pass ved innreise til Sverige. Sverige har innført like krav for hund, katt og ilder.

Disse reglene gjelder også for katter som returnerer til Sverige etter en reise til Norge.

Katter med lovlig opphold i Norge og Sverige trenger ikke rabiesvaksine for reise mellom disse to landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer