Bytt vindusvisker i tide

Vindusviskerne pendler infernalsk over frontruta, og blikket ditt er panisk. Er det en elg på veien, eller var det bare en fugl som flakset forbi? Din og andres sikkerhet på veien er avhengig friske vindusviskere.

Du kan skifte kun gummibladet på viskeren, eller du kan skifte hele viskerbladet.
Du kan skifte kun gummibladet på viskeren, eller du kan skifte hele viskerbladet. Vis mer
Publisert

Hver dag får gummien tøff behandling av vær og vind. Sol og ozon gjør at gummien eldes selv om viskerne ikke brukes. Kaldt vær gjør gummien hard, noe som øker sjansene for at den vil sprekke. Støv, vaskekjemikalier, bensin, løsemidler og insektrester tærer også uheldig på gummien. Hvis den ikke skiftes når den er moden for det, og gummien er blitt tilstrekkelig slitt, kan metalldelene på viskerbladene lage riper i vindusruta.

Trafikkfare

Det kan lønne seg å skifte gummi på viskerne en til to ganger i året, avhengig av i hvilken form de er. En ting er at det er svært ubehagelig å kjøre rundt med vindusviskere som ikke fungerer. Men en annen ting er at det er direkte trafikkfarlig. Nitti prosent av alle avgjørelsene du tar som sjåfør, gjør du på bakgrunn av den informasjonen du får ved uhindret utsyn. Gode, friske vindusviskere er altså svært viktig.

Sjekk hele systemet

Hvis du synes at viskerne dine ikke fungerer helt som de burde, er det ikke sikkert at det hjelper å skifte vindusviskerbladet. Årsaken til dårlig sikt i regnvær kan også være slapp fjæring i visker-armen. Da hjelper det naturligvis ikke å skifte viskerblad. Da må den gamle, slitne armen erstattes med en ny. Dårlig sikt og skitne vinduer kan også skyldes tette eller feil innstilte vindusvisker-dyser. Husk også å sjekke vindusviskerne bak, da disse er like utsatt for vær og vind som de foran. Hvis du bruker å vaske bilen din i automatiske vaskemaskiner, bør du være ekstra oppmerksom på viskerne bak, da slik vask kan være skadelig på de bakre viskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer