Chip-kort: Nøkkelens arvtager

Bilnøkkelen har trolig utspilt sin rolle. Mens Ali Baba og hans 40 røvere brukte de magiske ordene ”Sesam, Sesam, lukk deg opp” for å åpne dører, er det nye innen bilverdenen å åpne dører og starte motoren ved hjelp av radiosignaler som stråler fra et chip-kort i lomma di.

Chip-kort: Nøkkelens arvtager
Publisert

Mercedes har utviklet et slikt system som de kaller "Keyless Go". Dette vil til å begynne med komme som ekstrautstyr i S-klasse, tilgjengelig på det norske markedet fra juni/juli i år. Den amerikanske produsenten Ford har et liknende system på blokka, som er under utvikling av det Ford-eide bilkomponent-selskapet Visteon -- de kaller det "Keyless Entry". Dette vil presenteres på det amerikanske markedet i løpet av året, og er ventet til våre breddegrader noe senere.

Alt styres fra lommen

Systemet er i utgangspunktet det samme for Keyless Go og Keyless Entry. Nøkkelen er kastet og erstattes av et chip-kort som er programmert med din personlige identifikasjonskode. Når du skal inn i bilen eller åpne bagasjerommet, er det nok med et lett trykk på knapper på for eksempel dørhåndtaket. Det som da skjer, er at usynlige integrerte antenner sender signaler til chip-kortet, som i sin tur svarer med sin personlige kode. Vips, og døren åpnes. På samme måte åpnes også bagasjerommet. Og alt dette uten at du engang har tenkt på å finne frem chip-kortet. Kortet gjør hele jobben fra sin plass i lommeboka di -- eller hvor du nå måtte ønske å oppbevare det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.