CO2-utslipp: Norge faller kraftig

En rapport utarbeidet for Finansdepartementet slår fast at avgiftsendringen i 2007 har gitt mer diesel og lavere CO2-utslipp. Det betyr at Norge har gått fra å være blant de verre til de bedre i Europa på CO2 fra nybiler.

Gjennomsnittsbilen har fått langt lavere CO2-utslipp, samt mindre avgifter etter avgiftsomleggingen i 2007 Foto: Fred Magne Skillebæk
Gjennomsnittsbilen har fått langt lavere CO2-utslipp, samt mindre avgifter etter avgiftsomleggingen i 2007 Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved inngangen til 2007 skjedde det en betydelig omlegging av avgiftssystemet knyttet til nyregistrering av bil i Norge. Slagvolum forsvant ut av regnestykket, og CO2-utslipp tok over. Siden har systemet blitt justert flere ganger, og fra 2012 teller også NOx-utslippet.

Avgiftsendringen har flere ganger blitt kritisert for å være for mye fokusert på CO2-utslipp, med den følgen at dieselandelen har økt, med de konsekvensene det har med tanke på lokal forurensning.

Bilsalget i 2012

Rapport viser nedgang

På oppdrag fra Finansdepartementet har Vista Analyse laget en rapport som dokumenterer den effekten endringen i avgiftssystemet har hatt på nybilsalget. Og ikke overraskende viser det seg at omleggingen i 2007 har fått betydelig konsekvenser, mens de senere justeringene har hatt mindre å si.

Blant hovedfunnene er at CO2-utslippet har sunket som følge av den nye CO2-komponenten. I perioden 2006 til 2011 sank gjennomsnittlig CO2-utslipp fra 178 til 159 gram, en reduksjon på om lag 24 prosent. Justerer man for den boomen man fikk av biler med høyt CO2-utslipp like før omleggingen i 2007, ender man opp med en reduksjon på omlag 23 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer