Bensin under 14 kroner

Corona-frykten gir billig bensin

De siste dagene har listeprisen på bensin gått kraftig ned. Vi har sett pumpepriser på ned mot 14 kroner. Årsaken er frykten for coronaviruset.

PRISRAS: Drivstoffprisene har falt kraftig de siste dagene som følge av corona-frykt. På flere stasjoner tanker bilistene nå bensin til under 14 kroner under literen. Foto: Rune Korsvoll
PRISRAS: Drivstoffprisene har falt kraftig de siste dagene som følge av corona-frykt. På flere stasjoner tanker bilistene nå bensin til under 14 kroner under literen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten på januar var veiledende pris på bensin rundt 17,50 kroner per liter hos Circle K. Prisen på diesel var på samme tid rundt16,80. Frykten for corona-viruset har de siste dagene ført til at prisen på råolje har falt dramatisk – fra rundt 70 dollar per fat til 36 dollar mandag denne uka.

Siden dette er en av de viktigste komponentene når selskapene fastsetter prisen på bensin og diesel, har det medført kraftig fall i pumpeprisene rundt om i landet.

Prisen synker kraftig

- Utsalgsprisen på drivstoff bestemmes av en rekke faktorer, deriblant prisene i oljemarkedet og raffinerimarkedet.

Siden 8. januar har våre veiledende priser på bensin falt med litt over 50 øre per liter og på diesel med over 80 per liter som følge av reduksjon i kostpris, sa kommunikasjonsdirektør Kjetil Foyn i Circle K til Dinside fredag ettermiddag.

I løpet av helgen har prisene falt ytterligere. Bare fra mandag til tirsdag denne uka, ble veiledende pris på bensin og diesel satt ned med 20 øre. Tirsdag var den 16,90 kroner for bensin og 15,90 kroner for diesel hos Circle K. Prisen på automatstasjoner er 20 øre lavere en dette.

FLERE FORHOLD: – Nedgangen i etterspørsel kan i stor grad tilskrives følgene av koronaviruset, som påvirker reiseaktiviteten og det generelle aktivitetsnivået globalt. I tillegg kommer lokale priskriger, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Foyn i Circle K. Foto: Circle K
FLERE FORHOLD: – Nedgangen i etterspørsel kan i stor grad tilskrives følgene av koronaviruset, som påvirker reiseaktiviteten og det generelle aktivitetsnivået globalt. I tillegg kommer lokale priskriger, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Foyn i Circle K. Foto: Circle K Vis mer

Bensin under 14 kroner

Samtidig pågår det nå flere lokale priskriger som gjør at stasjonene sjelden kan bruke disse prisene. Mandag noterte vi for eksempel 14,34 kroner for en liter bensin hos Circle K på Årnes nord for Oslo. En Uno-X automatstasjon i nærheten solgte bensin for 14,14 kroner.

Tar vi med at svært mange bilister har fordelskort med 50 øre rabatt på pumpeprisen, betyr det at man nå kan tanke bensin for godt under 14 kroner per liter. Diesel koster rundt en krone mindre enn det igjen.

Skyldes corona-frykten

- Prisen på drivstoff har falt som følge av lavere etterspørsel etter både råolje og raffinerte produkter som bensin og diesel. Nedgangen i etterspørsel kan i stor grad tilskrives følgene av coronaviruset, som påvirker reiseaktiviteten og det generelle aktivitetsnivået globalt. Vi følger det internasjonale markedet for drivstoff tett og justerer prisene i takt med svingningene i innkjøpsprisene. I tillegg kommer lokale priskriger som presser prisene, sier Foyn til Dinside.no.

LOKALE PRISKRIGER: I tillegg til fall i oljeprisen, presser lokale priskriger, spesielt fra automat-stasjoner, prisen på bensin og diesel ytterligere end. Foto: Rune Korsvoll
LOKALE PRISKRIGER: I tillegg til fall i oljeprisen, presser lokale priskriger, spesielt fra automat-stasjoner, prisen på bensin og diesel ytterligere end. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Usikker på oljeprisen

Han forklarer hvordan sammensetningen av bensin- og dieselpriser er i det norske markedet:

- Som en tommelfingerregel kan man si at 60 prosent av pumpeprisen er avgifter, 30 prosent er innkjøpskostnader og 10 prosent dekker drivstoffselskapenes kostnader til lagring, distribusjon og salg, samt fortjeneste, sier Foyn, som ikke ønsker å spå om hvordan prisutviklingen blir framover.

Heller ikke oljeanalytikere vi har snakket med, tør å spå noe sikkert om prisutviklingen på olje framover. Mye avhenger av hvor raskt priskrigen på olje mellom Russland og Saudi-Arabia avsluttes. Begge landene pumper ut store mengder olje til en rimelig pris. I Asia steg imidlertid prisen på råolje med fire prosent igjen tirsdag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer