Dagslys på svarte natta

Xenon-lyskasterne gir deg tilnærmet dagslys etter mørkets frembrudd. De trekker halvparten så mye strøm som en halogenpære, men gir deg over dobbelt så mye lys, som er klarere, bredere og mer jevnt fordelt enn den samme halogenpæra.I tillegg økes rekkevidden på den høyre siden av veien.

Mercedes Benz bruker Xenon-lyskastere i sine produkter.
Mercedes Benz bruker Xenon-lyskastere i sine produkter. Vis mer
Publisert

Bilprodusenter som i dag tilbyr Xenon-lys i sine produkter i Norge, er Audi, BMW, Mercedes Benz, Opel og Volkswagen.

BMW førstemann

Xenon-lys, også kalt gassutladningslamper har lenge vært benyttet på andre områder, som i gatelys og i lyskastere på idrettsplasser. Her har lyskasterne imidlertid vært gedigne og svært plasskrevende og dermed ganske uaktuelle for bruk som bilbelysning. Nå har systemet krympet til å passe inn i motoriserte kjøretøy. Første produsent ute med dette tilbudet, var BMW i 1992. Xenon-konseptet har siden den gang spredd seg til andre bilprodusenter, som i dag kan tilby gassutladning enten som standard eller som ekstrautstyr, både Audi, Mercedes og VW har modeller med slikt lysutstyr i dag.

Nærlys og fjernlys

Xenon er det blåaktige lyset du sikkert har blitt møtt av på veien fra tid til annen. Først var det tilgjengelig kun som nærlys, men flere har nå utviklet fjernlys med gassutladning. I tillegg til at det kan leveres med bilen din fra produsenten, kan du også kjøpe Xenon som ekstralys.

Ut med glødetråden

Hvordan kan gassutladnings-lyskasterne gi dobbelt så mye lys som en lyskaster med halogenpærer? Hemmeligheten ligger i den nye gassutladningspæren. Konseptet i denne pæren er svært forskjellig fra systemet i halogenpærene, som inntil for ganske få år siden har vært det ledende systemet innen kjøretøybelysning. I halogenpærene skapes lys ved at strøm ledes gjennom en glødetråd. Med gassutladningspæren er glødetråden blitt historie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer