Dakar-historien i et nøtteskall

Hvem har egentlig vunnet Dakar-løpet flest ganger? Og hvilket bilmerke har gjort det best? Vi suser gjennom det berømte ørkenløpets 26-årige historie.

Publisert
Sist oppdatert

Da starten gikk for det første Dakar-løpet første juledag 1979, hadde vel de færreste trodd at dette var starten på det som skulle bli et av verdens mest berømte motorsport-arrangementer. Siden den gang har tusenvis av konkurransebiler, motorsykler, førere, kartlesere og følgebiler slitt seg gjennom Nord- og Vest-Afrika. Langt fra alle har klart å gjennomføre løpet - i fjor fullførte for eksempel bare 61 av 142 biler.

Paris ute av leken

De fleste kjenner dette motorsportarrangementet under navnet Paris-Dakar. Den offisielle arrangøren bruker imidlertid ikke lenger dette navnet, men nøyer seg med "Dakar" etterfulgt av årstallet. Dette har sammenheng med at løpet de siste årene stadig sjeldnere har startet i Paris. Mens løpet startet i Frankrikes hovedstad hvert år fra 1979 til og med 1994, har Paris siden 1994 kun hatt æren av å stå for startseremonien to ganger. I fjor startet for eksempel løpet i Clermont-Ferrand i Frankrike og i år i gikk starten i Spanias Barcelona.

Arrangørene har altså ikke vært trofaste mot Paris. Arrangørene har også sviktet Senegals hovedstad Dakar ved tre anledninger. I 1992 gikk målgangen i Cape Town i Sør-Afrika og i 2000 sto seiersseremonien i Kairo. Sharm el Sheik var målet for løpet i 2003. I fjor og i år var og er det imidlertid Dakar som gjelder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer