Dårlige veier er helseskadelig

Humper og ujevnheter er ikke bare ubehagelige, de er også helseskadelige. En undersøkelse gjort av Arbetslivsinstitutet i Sverige på oppdrag av det svenske Vägverket, fastslår dette.

Dårlige veier er helseskadelig
Publisert

Bilfabrikantene legger millionbeløp ned i å bygge biler som er så komfortable som mulig, men mye av arbeidet kan være fånyttes. For hva hjelper det med en komfortabel bil når veiene ikke står i stil?

Riktignok er eksempelet satt litt på spissen, for selvfølgelig vil ikke humper og ujevnheter ha samme effekt på føreren av en luksuriøs Mercedes S-klasse som føreren av en stiv og sportslig MX-5.

Nedsatt reaksjonsevne og belastningsskader

Du visste sikkert at bilsyke til en stor del skyldes ujevnheter i vegbanen, men plagene ved å kjøre på dårlig vei kan være langt mer alvorlige enn det. For monotone bevegelser fører til søvnighet, uoppmerksomhet og dårlig reaksjonsevne - mens skarpe ujevnheter vil ha en oppkvikkende effekt.

Men dette er likevel ikke alt. For ved kraftige ujevnheter kan øynenes fokus bli forstyrret, og du kan bli svimmel og uvel som en følge av at balansenervene kommer i ulage. Også hjertefrekvensen endrer seg, og du puster fortere. Heller ikke skjelettet slipper plagene fra de stadige vibrasjonene som oppstår når du kjører på dårlig vei, og i verste fall kan du få belastningsskader i ledd, muskulatur og i ryggen. Underbevisstheten vil dessuten sørge for at musklene spenner seg for å forsøke å motarbeide vibrasjonene - noe som igjen kan føre til langvarige muskelspenninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer