Sikkerheten i de såkalte håndverkerbilene ligger langt etter sikkerheten i de vanlige personbilene.
Personbilene har i mange år blitt kollisjonstestet av Euro NCAP, noe som har bidratt til at fabrikkene har gjort en stor innsats for å bygge og utstyre bilene slik at de får toppkarakteren fem stjerner.
I over 20 år har også det svenske forsikringsselskapet Folksam, som har en egen avdeling som jobber med å forske på trafikksikkerhet, vurdert personbilene ut ifra hvor sikre de er i virkelige ulykker på veien.

Dårligere sikkerhet
Nå har Folksam også gransket alle nye, lette varebiler under 3,5 tonn. Disse bilene selges i et stort antall i Norge og brukes av alle typer firmaer. I tillegg blir flere av dem solgt som femseters familiebiler her hjemme.
Elleve biler har nå fått karakteren «Bra valg» av Folksam. Konklusjonen av granskingen er ellers at sikkerhetsnivået i disse bilene har ligget langt etter sikkerheten i personbilene.

Dette koster deg 8.500 kroner
Mangler viktig utstyr
- Disse bilene utsettes ikke for sammenliknende kollisjonstester i like stor grad som personbiler. Det medfører at utviklingen av sikkerheten i bilene ikke har gått like fort. I valget av håndverkerbiler er det ofte økonomi og lastekapasitet som spiller størst rolle. Valg av sikkerhetsutstyr kommer ofte i andre rekke, siden dette ofte er ekstrautstyr eller ikke er tilgjengelig i det hele tatt, sier Anders Ydenius, som er forsker hos Folksam og ansvarlig for granskingen av disse bilene.

Sjekk denne listen
Med denne nye listen fra Folksam har man nå fått et godt verktøy for å vurdere sikkerheten til varebilene. Totalt er 41 biler gransket.
For å få beste karakter må kollisjonssikkerheten være på høyeste nivå. Det vil si at bilen har fått fem stjerner i EuroNcaps kollisjonstest eller er minst 40 prosent sikrere enn gjennomsnittsbilen i Folksams undersøkelse «Hvor sikker er bilen?». I tillegg må automatisk nødbrems som minst må kunne bremse for personbiler i samme retning være tilgjengelig. Antisladdsystem må være standard.

Bare 11 på topp
Av de 41 bilene var det altså bare 11 som fikk beste karakter. Sikkerhetsforskeren er ikke imponert over hva produsentene tilbyr i sine biler:

SUV-ene med flest og færrest feil
- Blant disse transportbilene har bare 15 prosent automatisk nødbrems som standard. Blant personbilene er det 72 prosent som har dette viktige utstyret. Dessuten er nødbremsen i håndverkerbilene ofte av en enklere type, som ikke kjenner igjen og bremser for fotgjengere og syklister, sier Ydenius.
Siden disse bilene ofte kjøres lengre og med tyngre last enn personbiler, mener han kravet til sikkerhet burde være høyere enn det er i dag.
Bilene som er de sikreste valgene
Liten Ford Transit Connect
Liten Peugeot Partner
Mellomstor Citroën Jumpy
Mellomstor Ford Transit Custom
Mellomstor Opel Vivaro
Mellomstor Peugeot Expert
Mellomstor Toyota Proace
Stor Volkswagen Crafter
Pickup Ford Ranger
Pickup Mercedes X-Class
Pickup Toyota Hilux