Unik liste

De 11 sikreste arbeidsbilene

Svenske forskere har for første gang plukket ut de sikreste håndverkerbilene. Bare to av de små får karakteren «bra valg».

DÅRLIG SIKKERHET: Av de 41 håndverkerbilene som er vurdert, er det bare 11 som får beste karakter. Lastekapasitet og økonomi er det som ofte blir vektlagt ved kjøp. Foto: VW
DÅRLIG SIKKERHET: Av de 41 håndverkerbilene som er vurdert, er det bare 11 som får beste karakter. Lastekapasitet og økonomi er det som ofte blir vektlagt ved kjøp. Foto: VW Vis mer
Publisert

Sikkerheten i de såkalte håndverkerbilene ligger langt etter sikkerheten i de vanlige personbilene.

Personbilene har i mange år blitt kollisjonstestet av Euro NCAP, noe som har bidratt til at fabrikkene har gjort en stor innsats for å bygge og utstyre bilene slik at de får toppkarakteren fem stjerner.

I over 20 år har også det svenske forsikringsselskapet Folksam, som har en egen avdeling som jobber med å forske på trafikksikkerhet, vurdert personbilene ut ifra hvor sikre de er i virkelige ulykker på veien.

Dårligere sikkerhet

Nå har Folksam også gransket alle nye, lette varebiler under 3,5 tonn. Disse bilene selges i et stort antall i Norge og brukes av alle typer firmaer. I tillegg blir flere av dem solgt som femseters familiebiler her hjemme.

Elleve biler har nå fått karakteren «Bra valg» av Folksam. Konklusjonen av granskingen er ellers at sikkerhetsnivået i disse bilene har ligget langt etter sikkerheten i personbilene.

Mangler viktig utstyr

- Disse bilene utsettes ikke for sammenliknende kollisjonstester i like stor grad som personbiler. Det medfører at utviklingen av sikkerheten i bilene ikke har gått like fort. I valget av håndverkerbiler er det ofte økonomi og lastekapasitet som spiller størst rolle. Valg av sikkerhetsutstyr kommer ofte i andre rekke, siden dette ofte er ekstrautstyr eller ikke er tilgjengelig i det hele tatt, sier Anders Ydenius, som er forsker hos Folksam og ansvarlig for granskingen av disse bilene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer