De 60 mest klimavennlige

Volkswagen Polo BlueMotion er den mest klimavennlige personbilen du kan få kjøpt her i landet akkurat nå.

Publisert
Sist oppdatert

Den sjarmerende småbilen Polo BlueMotion slipper nemlig ikke ut mer enn 99 gram CO2 per kilometer ved blandet kjøring. Polo BlueMotion er dermed den første femseteren som har limbodanset seg under den magiske 100-grams-streken.

Diskuter nederst i saken

Polo BlueMotion, som har en 1,4-liters dieselmotor under panseret, har en innstegspris på overkommelige 202.000 kroner.

Se hele listen her


Mini og Prius

Andreplassen deles av Mini Cooper D og Toyota Prius, som begge kan skilte med bare 104 gram CO2 per kilometer.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Andreplassen deles av Mini Cooper D og Toyota Prius, som begge kan lokke med 104 gram CO2 per kilometer. De to bilprodusentene har imidlertid valgt to helt ulike veier for å oppnå målet om lave CO2-utslipp.

De 60 mest klimavennlige

  1. Hele listen
99 GRAM: Volkswagen Polo 1.4 TDI BlueMotion
99 GRAM: Volkswagen Polo 1.4 TDI BlueMotion Vis mer
104 GRAM: Toyota Prius
104 GRAM: Toyota Prius Vis mer
104 GRAM: Mini Cooper D
104 GRAM: Mini Cooper D Vis mer
109 GRAM: Honda Civic Hybrid
109 GRAM: Honda Civic Hybrid Vis mer


De to bilprodusentene har imidlertid valgt to helt ulike veier for å oppnå målet om lave CO2-utslipp.

Mens BMW har plassert en gjerrig dieselmotor i en liten og lett bil, har Toyota gått langt grundigere til verks. Den langt større Prius er nemlig en såkalt hybridbil, noe som innebærer at fremdriften skapes av en bensinmotor som samarbeider med et kraftig batteri og en elmotor.

Hovedstyrken til Prius er at den lagrer energien som oppstår ved fartsreduksjon, energi som i normale biler ender opp som varmeutvikling og bremsestøv. Prius kan i tillegg skilte med en trinnløs girkasse.

Sjekk hva bilen din er verdt

Minst fire seter

Nå skal det understrekes at elbiler som Kewet Buddy ikke belemrer miljøet med lokale CO2-utslipp i det hele tatt. Vi skal også understreke at bilmodellen Smart Fortwo 0.8 CDI kun slipper ut 88 gram. En fellesnevner for Buddy (3 personer) og Fortwo (2 personer) er imidlertid fraværet av plass. Vi har i dag valgt å konsentrere oss om biler med minst fire sitteplasser.

Full oversikt: Alle DinSides biltester

Ikke bare småbiler

Heldigvis er det ikke bare Polo BlueMotion, Mini og Prius som kan skilte med lave CO2-utslipp. Vi har gjennomgått samtlige modeller og motoriseringer som selges her i landet og har funnet ut at 60 modeller kan skilte med CO2-utslipp under 125 gram.

Listen domineres naturlig nok av relativt små biler, men det finnes unntak. For eksempel finner vi fullverdige kompaktklassebiler som Volkswagen Golf 1.9 TDI BlueMotion (119), Peugeot 308 1.6 HDi (120), Renault Megane 1.5 dCi (120), Citroën C4 1.6 HDi (125) og Kia Ceed 1.6 CRDi (125). For ikke å snakke om stasjonsvognutgavene av Volkswagen Golf 1.9 TDI BlueMotion (122) og BMW 318d (125).

Hybridbilene Toyota Prius (104) og Honda Civic (109) skiller seg også ut ved at de er betydelig større enn gjennomsnittet på vår liste. Total er syv av de 60 modellene stasjonsvogner.

Her finner du alle fotoboksene

Diesel dominerer

Ikke overraskende domineres listen også av biler med dieselmotor. Kun ti av de 60 bilene har bensinmotor, deriblant de to nevnte hybridene. Bensintrekløveret Citroën C1/Peugeot 107/Toyota Aygo ligger imidlertid svært høyt på listen, med bare 109 gram per kilometer. Disse trillingene er for øvrig også blant Norges absolutt billigste biler, med startpriser mellom 120.000 og 130.000 kroner. Kun koranerne Chevrolet Matiz (123.000 kr) og Kia Picanto (120.000) - som begge er på listen med 123 gram - har lavere startpriser.

Ingen automatkasser

Også automatgirkasser er en raritet på vår liste. Kun fire av bilene girer selv, og ingen av dem er utrustet med klassiske automatgirkasser, som er kjent for å øke forbruket. I stedet tilbys ulike former for halvautomatiske (Peugeot 107, Mitsubishi Colt) og trinnløse varianter (Honda Civic Hybrid, Toyota Prius).

Test deg selv: Klarer du førerprøven?

Flest fra Europa

Det store flertallet av modellene på listen har europeisk opphav. Det er imidlertid interessant å merke seg at de koreanske merkene Chevrolet (Daewoo), Kia og Hyundai er representert med hele ni modeller. Det betyr at listen omfatter flere koreanere enn japanere. Japanerne må nøye seg med syv modeller, hvorav tre har Toyota-emblemer.

Mange fordeler

CO2-utslipp og drivstoff-forbruk har som kjent en nær forbindelse. Det betyr at en bilene på dagens liste også kan skilte med lavt forbruk. Dette er ikke bare positivt for det globale klimaet, men også for bymiljøer. Lavt drivstoff-forbruk gir selvsagt også lavere driftsutgifter.

Noe for deg? Hele listen finner du her.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer