De alternative drivstoffene: Vi rydder opp i forvirringen

De fleste biler er fortsatt utrustet med bensin- eller dieselmotorer. Men jakten på mer effektive og miljøvennlige biler har resultert i en strøm av nye drivstoffer.

Publisert
Sist oppdatert
ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer


Du har sikkert hørt om E85, biodiesel, hydrogen og naturgass. Kanskje har du også hørt om biogass, CNG, LPG og LNG. Men hva ligger egentlig bak disse kryptiske betegnelsene og forkortelsene? Dagens minikurs viser deg vei gjennom jungelen av alternative drivstoffer.

Biodrivstoffene

De siste par årene har det blitt stadig mer snakk om biodrivstoff. Dette fordi biodrivstoffene har en viktig fellesnevner; de er laget av fornybare ressurser. Dette i motsetning til fossile (olje- og gassbaserte) drivstoffer som bensin, diesel, naturgass og petroleumsgass.

CO2-nøytrale

Det at biodrivstoffene er laget av fornybare ressurser innebærer at de er såkalt CO2-nøytrale (synonymer: klima-nøytrale, karbon-nøytrale). CO2-nøytralitet betyr at biodrivstoffene i utgangspunktet ikke bidrar til den globale oppvarmingen (synonym: drivhuseffekten).

Men helt uskyldige er biodrivstoffene ikke. Årsaken til at vi skriver at biodrivstoffene "i utgangspunktet" ikke bidrar til drivhuseffekten, er at det vanligvis vil bli brukt fossile drivstoffer i sammenheng med produksjon av biodrivstoff. Når det er sagt, må det understrekes at biodrivstoffene når alt kommer til alt er positive fra et CO2-perspektiv.

Vi vil i dette minikurset ta for oss en rekke alternative drivstoffer og innleder med de tre biodrivstoffene: bioetanol, biodiesel og biogass. Les mer om bioetanol her.

Kilder: Miljøstiftelsen Zero, miljofordon.se

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer