Barneseter i bil

De bakover­vendte bilstolene du kan bruke lengst

Her er bilstolene som lar barnet ditt sitte bakovervendt lengst mulig.

BAKOVERVENDT SÅ LENGE SOM MULIG: Trafikksikkerhetseksperter anbefaler at barna sitter bakovervendt i bil så lenge som mulig. Nå har Forbrukerrådet undersøkt hvilke bilstoler som kan sikre barnet ditt bakovervendt lengst mulig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BAKOVERVENDT SÅ LENGE SOM MULIG: Trafikksikkerhetseksperter anbefaler at barna sitter bakovervendt i bil så lenge som mulig. Nå har Forbrukerrådet undersøkt hvilke bilstoler som kan sikre barnet ditt bakovervendt lengst mulig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at det tryggeste for barnet ditt er å sitte bakovervendt så lenge som mulig, men et av hovedproblemene med sikring av barn i bil er at foreldre snur barna for tidlig.

Trafikksikkerhetsforskere anbefaler at barnet ditt bør sitte bakovervendt så lenge som mulig - i alle fall til barnet er tre-fire år - og helst lengre.

Kollisjonstester av barneseter avslører at det er store forskjeller på beskyttelsen ulike barnesetene gir: Dinside omtaler disse testene jevnlig - og du kan lese om den siste barnesetetesten her.

Disse er best for de største

I tillegg til at det kan være trøblete å faktisk få plass til bakovervendte barneseter til de større barna i bilen, er det også stor forskjell på hvor lenge det faktisk er fysisk mulig for barnet å sitte bakovervendt i de ulike setene. Dette har både med høyden på bilstolens seterygg å gjøre og hvilken vekt setet er laget for.

Nå har Forbrukerrådet spurt produsentene hvor høye barn de garanterer får plass i de bakovervendte bilstolene sine.

På bakgrunn av dette har Forbrukerrådet kommet frem til en liste som gir deg oversikt over hvilke stoler som vil kunne gi barna bakovervendt sikring lengst mulig.

De beste barnesetene

HOLDER LENGST: Barnesetene Rekid og Minikid fra svenske Axkid, er de som kan sikre barnet ditt lengst bakovervendt. Foto: Axkid
HOLDER LENGST: Barnesetene Rekid og Minikid fra svenske Axkid, er de som kan sikre barnet ditt lengst bakovervendt. Foto: Axkid Vis mer

Ifølge Forbrukerrådets oversikt kan de beste gi bakovervendt sikring til barna er opptil 125 centimeter - eller cirka sju år.

De understreker at høydeangivelsene vil variere med barnets proporsjoner, og avhenger av hvor lang barnet er i ryggen;

Ettersom barnestolen blir for liten når barnets øyehøyde stikker over seteryggens topp, er det jo barnets rygglengde som er avgjørende for hvor lenge stolen passer.

Det er kun to stoler i Forbrukerrådets oversikt som passer til barnet når 125 centimeter: Axkid Minikid og Rekid.

De gjør oppmerksom på at ingen av disse festes med Isofix for de største vektklassene, noe som øker faren for feil innfesting.

Britax Max-Way er nest best, og holder til barnet er 120 centimeter, og BeSafe iZi Plus og Britax Hi-Way II passer til barnet er cirka 116 centimeter.

Hos Forbrukerrådet kan du se hele oversikten med alle modellene og mer informasjon om hvordan de har samlet inn dataene om bilstolene.

De fleste passer til barnet blir fire år

Som du kan se av Forbrukerrådets oversikt, er det en lang rekke stoler som sier de skal passe til barnet er 105 centimeter - som tilsvarer cirka fire år. Det er mange seter fra BeSafe, noen fra Concord, Maxi-Cosi, Recaro og Cybex.

De dårligste i denne sammenheng, er Maxi-Cosi AxxissFix, som kun lover å kunne sikre barnet ditt bakovervendt til det er 87 centimeter - som er ved cirka to år.

Biltema, Cybex, Klippan og Takata har stoler som lover å passe til barnet er 100 centimeter, eller cirka 3,5 år.

Trafikksikkerhetseksperter anbefaler at alle barn sitter bakovervendt i alle fall til de fyller fire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer