De beste bilkjøpene i 2008

Leaseplan har kåret de mest økonomiske bilkjøpene i fire klasser. Toyota og Volvo vinner hver sin klasse, men en annen bil kommer aller best ut. Se listen.

Publisert
Sist oppdatert
Dette er interessant, fordi Ford Mondeo tilfeldigvis også er kåret til klasseleder her i DinSide Motor ...


Leaseplan er Norges største billeasing-selskap og administrerer en flåte bestående av hele 30.000 biler. Selskapet besitter derfor svært høy kompetanse på alt som har med bilhold- og biløkonomi å gjøre, noe som gjør det interessant å lytte når Leaseplan kommer med råd.

Sjekk hva bilen din er verdt

Verditap

Nå har Leaseplan analysert fire bilklasser, og kårer de fire beste kjøpene i hver klasse. Rangeringen er basert på en rekke faktorer, deriblant antatt drivstoff-forbruk, utgifter knyttet til service og vedlikehold og - ikke minst - antatt verditap.

Nettopp antatt verditap, eller avskrivninger som det heter på fagspråket, er en særdeles interessant faktor. Dette fordi verditapet i mange tilfeller er den største årlige enkeltutgiften knyttet til det å eie en nyere bil.

Leaseplan-rangeringene tar utgangspunkt i at du kjøper en ny bil og at du har en årlig kjørelengde på rundt 20.000 kilometer. Rangeringen egner seg ifølge Leaseplan aller best for deg som regner med å selge bilen etter tre år, men har ifølge selskapet relativt høy gyldighet også for deg som planlegger å beholde bilen i fire eller fem år.

De beste nybilkjøpene - gå rett til listen

Toyota RAV4

Toyota RAV4
Toyota RAV4 Vis mer
Rangeringen er basert på en rekke faktorer, deriblant antatt drivstoff-forbruk, utgifter knyttet til service og vedlikehold og - ikke minst - antatt verditap.


Folke-SUVene har i løpet av de siste årene vært blant Norges aller mest populære bilklasser. I fjor havnet til og med to folke-SUVer - Toyota RAV4 og Honda CR-V - på listen over Norges ti mest solgte personbilmodeller.

Honda CR-V nådde imidlertid ikke opp på Leaseplans liste. Det gjorde heller ikke Nissan X-Trail. Toyota RAV4 derimot, tildeles topp-plasseringen. Varianten Leaseplan har tatt utgangspunkt i er RAV4 2.2 D4-D Crossport, som koster drøye 400.000 kroner inkludert leveringsomkostninger, metallic lakk og vinterhjul på alufelg.

Når alle kostnader bakes inn, vil eieren av denne bilen ifølge Leasplans beregninger slippe unna med rundt 104.000 kroner i eierelaterte utgifter per år.

Dette beløpet kan høres voldsomt ut, men det er viktig å være klar over at beløpet i tillegg til verditap og vedlikeholdsutgifter også inkluderer renter, årsavgift og drivstoff (20.000 km).

Tiguan, Outlander og Grand Vitara

På de tre neste plassene finner vi nykommeren Volkswagen Tiguan, Mitsubishi Outlander og Suzuki Grand Vitara (se tabell for nøyaktig modellbetegnelse). Disse vil ifølge Leaseplan belemre eieren med mellom 1.300 og 3.400 kroner i økte årlige utgifter. Forskjellen i årlige eiekostnader er med andre ord relativt beskjedne. Det er imidlertid viktig å være klar over at vi her snakker om de fire mest økonomiske modellene i folke-suv-klassen.

Det er også interessant å merke seg at Leaseplan mener at Toyota RAV4 årlig vil koste rundt 3.400 kroner mindre å eie enn en Suzuki Grand Vitara, til tross for at Toyotaen har rundt 25.000 kroner høyere innkjøpspris.

Ford Mondeo

Ford Mondeo
Ford Mondeo Vis mer


Ford Mondeo 1.8 TDCi Trend vinner klassen for mellomklassebaserte stasjonsvogner. Dette er interessant, fordi Ford Mondeo tilfeldigvis også er kåret til klasseleder her i DinSide Motor, basert på helt andre egenskaper (blant annet plass, kjøreegenskaper, komfort, funksjonalitet, opplevd kvalitet, utstyr og nybilpris).

Når Leaseplan hevder at nye Ford Mondeo i tillegg vil kunne friste med svært lave årlige eiekostnader, fremstår Mondeo i våre øyne som en svært, svært attraktiv bilmodell.

Full oversikt: Alle DinSides biltester

407, Passat og Avensis

Leaseplan anbefaler også Peugeot 407, Volkswagen Passat og Toyota Avensis. Vi lot oss ikke overraske over at de to sistnevnte fikk en høy plassering, men ble desto mer forundret over at Leaseplan i så stor grad går god for annenhåndsverdien til Peugeot 407. Vi er blant dem som har antatt at både Passat og Avensis holder seg bedre i verdi enn den relativt trange 407, som har gjort det relativt svakt i våre tester. Vi lot oss i tillegg overraske over at 407 slår Mazda 6.

Ford Focus

Ford Focus
Ford Focus Vis mer


Ford vinner også klassen for kompaktklassebaserte stasjonsvogner med Focus 1.6 TDCi Trend Econetic. Ifølge Leaseplans beregninger vil denne Focusen gi en årlig besparelse på mer enn 4.000 kroner sammenlignet med nestemann på listen - Opel Astra.

På tredjeplass finner vi Skoda Octavia - som av Leaseplan altså klassifiseres som kompakt- og ikke mellomklassebil - ettefulgt av familiemedlemmet Volkswagen Golf.

Test deg selv: Klarer du førerprøven?

Volvo V70

Den siste klassen Leaseplan har tatt for seg, er de dyreste stasjonsvognene, som ofte klassifiseres som premium-biler. Denne klassen vinnes av Volvo V70 2.0 D Kinetic, som ifølge Leaseplan kan friste med årlige eiekostnader på bare 105.000 kroner. Ifølge Leaseplan har altså denne V70en like lave eiekostnader som de høyest rangerte folke-SUVene. Dette til tross for at V70en har en tildels betydelig høyere innkjøpspris enn disse (se tabell).

Volvo V70
Volvo V70 Vis mer


På andreplass finner vi landsmannen Saab 9-5, noe som også fremstår en smule overraskende for DinSide Motor. 9-5 har nemlig vært på markedet siden 1997 og er dermed en av de absolutt eldste bilkonstruksjonene som selges i det norske markedet. På andre- og tredjeplassen finner vi tyskerne Audi A6 og BMW 520d.

 • Full oversikt får du her.
 • Kilde: Leaseplan
  (Publisert første gang 14/02-2008)

  Forutsetninger
  Rangeringen tar utgangspunkt i kjøp av ny bil som selges etter tre år.
  Leaseplan har plukket ut de fire mest økonomiske bilene i fire klasser. Bilene er rangert etter antatte årlige kostnader ved 20.000 kilometer årlig kjørelengde.
  De årlige kostnadene omfatter renter, drivstoff-forbruk, antatte utgifter til service og vedlikehold, vask, årsavgift og - ikke minst - antatt verditap.
  De oppgitte nybilprisene inkluderer frakt- og leveringsomkostninger, vinterhjul på alufelg og metallic lakk.  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer