De beste dekkene på is

Frykter du isen mest, er det en type som skiller seg ut.

GLATT VEI? Disse dekkene kommer best ut på is. Foto: COLOURBOX.COM
GLATT VEI? Disse dekkene kommer best ut på is. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere velger piggfrie dekk, men kjører du mye på isen, er det noen typer vinterdekk som skiller seg ut som langt bedre enn andre. Også årets test av vinterdekk fra NAF/Motor har noen klare vinnere om du skal ut på glattisen.

Farlig glatt mange steder: Sko bilen riktig

Pigger skiller seg ut

Vinterdekktesten er gjennomført i løpet av tre dager i forskjellige temperaturer. Dekkenes egenskaper på is er vurdert etter følgende parametre:

  • ABS-bremsing på glatt is, fra 50 km/t: Her varierer bremselengdene fra 49,4 meter til 67,2 meter mellom de testede dekkene. Det dårligste piggdekket (Agi) stoppet ikke før etter 67,1 meter, mens det beste piggfrie stoppet etter 56,3 meter (Michelin). Kortest bremsestrekning ble oppnådd med Continental piggdekk.
  • Akselerasjon på glatt is med anatispinn, fra 5 til 20 km/t:Her brukte bilen mellom 5,9 (Continental piggdekk) og 10,2 sekunder (Yokohama piggfrie dekk). Dårligst av piggdekkene brukte 7,9 sekunder (Agi), mens det beste piggfrie (Michelin) brukte 7,4 sekunder.
  • Unnamanøver på is i 50 km/t:Her varierer avstanden man kan takle en kritisk situasjon i, fra 29,5 meter (Bridgestone piggdekk) til 38,5 meter (Kumho piggfrie dekk). Her er alle piggdekkene bedre enn de piggfrie, best av sistnevnte var Michelin, med 35,2 meter. Svakest av piggdekkene var Agi med 34 meter.
  • Til sist vurderes også subjektiv kjørefølelse på is, på svingete isbane med maksimal hastighet, bremsing, akselerasjon og vurdering av hvor fort sladder oppstår og avverges:Der karakteren 10 er best, og 4 er svakest, kommer tre piggdekk ut med toppskår. Disse er Bridgestone, Nokian og Pirelli. Best av de piggfrie er Bridgestone med 8 poeng. Dårligst ut av piggdekkene kommer Yokohama med 7 og Agi med 6. Kumho, Dunlop og Yokohama piggfrie kommer sist av de piggfrie med samme poeng som Agi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer