Vinterdekk på våt vei

De beste vinterdekkene på våt vei

Mange kjører vinteren gjennom på våte veier og har ikke behov for dekk som er topp på is eller snø. Vi har testet dekkene som er best på våt vei.

VÅT VEI: Vil du ha et dekk som er aller best på våt vei, må du regne med at egenskapene på is er noe dårligere enn de beste. Vi har testet våt-egenskapene i Test Worlds nye innendørsanlegg i Ivalo. Foto: Markus Pentikainen
VÅT VEI: Vil du ha et dekk som er aller best på våt vei, må du regne med at egenskapene på is er noe dårligere enn de beste. Vi har testet våt-egenskapene i Test Worlds nye innendørsanlegg i Ivalo. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et vinterdekk med topp egenskaper både på is og våt vei finnes ikke. Foreløpig er det ingen dekkprodusenter som har funnet oppskriften for å omgå disse fysiske lovene:

  • Et toppdekk på is vil være dårligere på våt asfalt
  • Et dekk som har de sikreste egenskapene på våte veier vil være noe dårligere enn de beste på is og snø

Ikke best på alt

- Når vi utvikler nye dekk har vi noen egenskaper som strider mot hverandre. Det beste eksempelet er egenskapene på is og på våt vei. Det er rett og slett ikke er mulig å putte alle de beste egenskapene inn i ett og samme dekk, sier Frank G. Larsen.

I mange år har han jobbet med utvikling av dekk for nordiske forhold hos dekkprodusenten Continental.

I den store, nordiske vinterdekktesten (Dagbladet Pluss), som Dinside, Dagbladet og Autofil gjør sammen med Aftonbladet i Sverige og magasinet Teniikan Maailma i Finland, legger vi aller mest vekt på egenskapene på is og snø når vi kårer vinnerne. Vi mener at dette er de vanskeligste og mest kritiske forholdene de fleste av oss kjører under om vinteren.

I den store testen vår kan du blant annet se hvilke piggdekk og piggfrie dekk som er de totale testvinnerne.

21 DEKK: VI har testet 21 pigg- og piggfrie vinterdekk i 16 forskjellige disipliner. Les testen og gjør et valg som passer ditt behov. Foto: Markus Pentikainen
21 DEKK: VI har testet 21 pigg- og piggfrie vinterdekk i 16 forskjellige disipliner. Les testen og gjør et valg som passer ditt behov. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

Helårsdekk funker ikke

Norge er imidlertid et land med flere klimasoner. Bor du i Bergen, Stavanger eller Kristiansand kjører du stort sett hele vinteren på våt asfalt. Da bør du stille andre krav til dekkene. Kanskje dekket som er best på våt asfalt og ganske bra på is er det rette for deg.

I årets vinterdekktest er Michelin CrossClimate på topp i alle disipliner på våt vei. Dette er et dekk som produsenten mente skulle bli et helårsdekk, men som vår test viser er ubrukbart på norske vinterveier med is og snø.

GOD BALANSE: Et dekk som er bra på is er som regel dårlig på våt vei. I årets test er Hankooks piggdekk det som gir de beste egenskapene på begge underlag. Foto: Markus Pentikainen
GOD BALANSE: Et dekk som er bra på is er som regel dårlig på våt vei. I årets test er Hankooks piggdekk det som gir de beste egenskapene på begge underlag. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

Hankook beste kombi

Bortsett fra dette «helårsdekket» har Vredestein Wintrac Ice, Goodyear Ultra Grip Ice 2, Hankook Winter I*Pike RS2 og Premiori Via Maggiore Z Plus, korte bremsestrekninger på våt vei.

De dekkene som gir den aller beste kombinasjonen av egenskaper på våt vei og is, er Hankook Winter I*Pike RS2, Vredestein Wintrac Ice, Nokian Nordmann og Goodyear Ultragrip Ice Arctic.

Vi har testet 22 vinterdekk med og uten pigger i 16 forskjellige disipliner. Her er to eksempler som viser bremselengden på is og på våt vei. For å gi deg et best mulig grunnlag når du kjøper nye vinterdekk, bør du gå inn og lese hele testen.

BREMSING PÅ VÅT ASFALT

# Pigg Brems # Piggfritt Brems
1.Vredestein32,8 m1.Michelin CC25,6 m
2.Hankook34,9 m2.Goodyear33,4 m
3.Nordman37,1 m3.Premiorri35,2 m
12.Bridgestone43,3 m10.Hankook40,4 m

Tabellforklaring: Det er stor forskjell på nedbremsingen fra 80 km/t på våt asfalt, om man sammenligner piggdekk og piggfrie dekk. Vi anbefaler å lese hele testen, for å finne de riktige dekkene for deg og ditt bruk.

BREMSING PÅ GLATT IS

# Pigg Brems # Piggfritt Brems
1.Michelin36,5 m1.Michelin48,4 m
2.Nokian37,2 m2.Yokohama49,8 m
3.Continental37,8 m3.Pirelli51,0 m
12.Gislaved49,2 m10.Michelin CC78,1 m

Tabellforklaring: Det er motsatt stor forskjell på nedbremsingen fra 80 km/t på glatt is, om man sammenligner piggdekk og piggfrie dekk. Vi anbefaler å lese hele testen, for å finne de riktige dekkene for deg og ditt bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer