Kan være farlige

De brukte dekkene ga oss et lite sjokk

Hvor bra eller dårlige er de brukte sommerdekkene du har i garasjen? Vi har testet tre brukte mot nye og fikk et lite sjokk.

DEKK-SJEKK: Du bør ta en nøye sjekk både av mønsterdybde og alder på de brukte dekkene du har i garasjen. Selv om de ser bra ut, kan de være farlig dårlige. Foto: Rune Korsvoll
DEKK-SJEKK: Du bør ta en nøye sjekk både av mønsterdybde og alder på de brukte dekkene du har i garasjen. Selv om de ser bra ut, kan de være farlig dårlige. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Fire avtrykk på størrelse med håndflater er det som sørger for å holde bilen din på veien i en kritisk situasjon. De skal gi kort stopplengde når et barn løper ut i veien, de skal hindre vannplaning når det regner og de skal hjelpe deg å holde god kontroll over bilen når du må gjøre en brå manøver for en bil som kommer over i feil kjørebane.

Tre brukte testet

Du kan ikke se på de brukte dekkene dine hvor godt de har bevart egenskapene sine. For å finne svar, har vi testet tre brukte sommerdekk sammen med 15 nye. Bridgestone Turanza fra 2012 har 5 millimeter mønster igjen, Pirelli Cinturato fra 2014 har 4 og Goodyear Efficientgrip fra 2016S har 2,5 millimeter mønster.

Til tross for at de to første bare er halvslitte og har mønster godt over lovens minstekrav på 1,6 millimeter, er de overraskende dårlige. I alle kritiske tester på våt vei, er de tre brukte dekkene dårligere enn selv de billigste nye. De har lengst bremsestrekning og er dårligst til å motstå vannplaning.

Våt vei kritisk

Jukka Antila er testsjef hos finske TestWorld, som kjører de store dekktestene for Dagbladet. Han har jobbet med testing av dekk i mange år og vet godt hvor farlig slitte dekk er i trafikken:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer