De farligste bilfargene

Studie avslører klar sammenheng mellom bilfarge og ulykkesrisiko.

Sølvgrå har lenge vært en populær bilfarge. Men er den trafikksikker?
Sølvgrå har lenge vært en populær bilfarge. Men er den trafikksikker? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
... dette vet man ikke noe sikkert om, da det ikke er gjort noen undersøkelser på dette i Norge. Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen


Fører du en farlig farge?

Australske forskere fra Monash University i Melbourne har kartlagt fargene på 850.000 biler som har vært involvert i ulykker. Studiens konklusjon er at bilfarge spiller en vesentlig rolle for trafikksikkerheten.

Det har lenge vært kjent at biler med sterke farger synes bedre i trafikken. Men det er aldri tidligere blitt gjort en så stor undersøkelse vedrørende bilfargens betydning, som denne fra Australia.

Bytte bil? Sjekk hva bilen din er verdt

Størst risiko

Undersøkelsen viser at risikoen for å bli involvert i en trafikkulykke er størst for sorte biler. Ulykkesrisikoen for sorte biler er 12 prosent høyere enn for hvite biler.

Hvite biler anses for å være relativt sikre.
Hvite biler anses for å være relativt sikre. Vis mer


Farlig og populær

Lederen for studien, Dr Stuart Newstead, advarer mest mot grå- og sølvfargete biler. Risikoen for å kollidere med en annen bil er ti prosent høyere om man kjører i en sølvfarget eller grå bil, enn om man kjører i en som er hvit. Og fordi sølv har vært den mest populære bilfargen på verdensbasis de siste syv årene, er det nå veldig mange som kjører rundt i denne trafikkfarlige fargen.

Dr Stuart Newstead mener folk som kjører i sølvfargete biler bør være bevisste på at andre bilister kan trenge litt ekstra tid på å få øye på dem.

- Fargen betyr lite

Det som kan være trygge farger i Australia trenger ikke nødvendigvis være det også i Norge. Dette på grunn av store natur- og klimaforskjeller. Det er for eksempel mulig at en hvit eller sølvfarget bil ikke er så trygg på vinterveier.

- Men dette vet man ikke noe sikkert om, da det ikke er gjort noen undersøkelser på dette i Norge. Vi tror imidlertid at fargen på bilen betyr lite for sikkerheten sammenlignet med alle andre faktorer i trafikken, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen, til DinSide.

Verdens raskeste ...

- Tenk sikkerhet!

Akkurat nå er hvitt den mest trendy bilfargen, og denne fargen anses i tillegg for å være relativt sikker. Dette fordi hvitt lett reflekterer lys.

Med lysegule eller beige biler følger minst ulykkesrisiko.
Med lysegule eller beige biler følger minst ulykkesrisiko. Vis mer


Dr Newstead oppfordrer imidlertid folk til å tenke på sikkerhet fremfor mote når de velger bilfarge. De aller tryggeste bilene er ifølge den australske undersøkelsen lysegule eller beige.

De fineste bilene utstilt

Tilpasset forholdene

Hvor lett bilen er å få øye på for andre trafikanter, påvirkes også av naturen og omgivelsene. Risikoen for ulykker er høyest i morgenlyset og i skumringen. På disse tidene av døgnet har en svart bil 46 prosent større sjanse for å havne i en ulykke enn en tilsvarende, hvitfarget bil.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer