De fem smarteste bilkjøpene

Velger du Octavia stasjonsvogn, RAV4, Urban Cruiser, Golf eller Tiguan, kan du se frem til en svært hyggelig annenhåndsverdi.

Hvis annenhåndsverdi er viktig for deg, vil disse fem bilene i henhold til LeasePlan være meget smarte kjøp. Oppe fra venstre: Volkswagen Tiguan og Skoda Octavia stasjonsvogn. Nede fra venstre: Toyota RAV4, Volkswagen Golf og Toyota Urban Cruiser. Foto: Jogrim Aabakken
Hvis annenhåndsverdi er viktig for deg, vil disse fem bilene i henhold til LeasePlan være meget smarte kjøp. Oppe fra venstre: Volkswagen Tiguan og Skoda Octavia stasjonsvogn. Nede fra venstre: Toyota RAV4, Volkswagen Golf og Toyota Urban Cruiser. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hevder i hvert fall Norges største biladministrasjonsselskap, LeasePlan. Den norske LeasePlan-avdelingen sitter til enhver tid på over 30.000 biler og selger rundt 6.000 biler i året. Dermed besitter selskapet særdeles høy kompetanse når det kommer til avskrivninger, verditap og annenhåndsverdi.

5 år: 49-54 % i verditap

Nå har LeasePlan valgt å gå ut med en liste over fem bilmodeller selskapet mener vil være spesielt gunstige kjøp fra et økonomisk perspektiv. LeasePlan har tatt utgangspunkt i listen over Norges 20 mest solgte personbilmodeller og har kalkulert seg frem til at disse i vil ha mistet mellom 49 og 54 prosent av sin verdi den dagen de fyller fem år.

Fem av bestselgerne vil imidlertid i henhold til LeasePlan klare seg svært mye bedre enn gjennomsnittet. De fem modellene er (i alfabetisk rekkefølge):

 • Stasjonsvognen Skoda Octavia
 • Folke-SUVen Toyota RAV4
 • Mini-SUVen Toyota Urban Cruiser
 • Kompaktbilen Volkswagen Golf
 • Folke-SUVen Volkswagen Tiguan
 • Flere tusen kroner i året

  Hva med deg?

  Hvor stor vekt legger du på antatt verditap når du kjøper bil? (Avsluttet)
  Ganske viktig for hvilken bil jeg velger(41%) 620
  Lite viktig for hvilken bil jeg velger(25%) 381
  Ingen betydning for hvilken bil jeg velger(20%) 299
  Avgjørende for hvilken bil jeg velger(12%) 189
  Vet ikke(2%) 35
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  LeasePlan spår faktisk at disse bilmodellene vil levere et verditap som ligger mellom 5 og 10 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet. Dette høres kanskje ikke så voldsomt ut. Men hvis vi tar utgangspunkt det beste scenariet - 10 prosentpoeng lavere verditap enn gjennomsnittet, så blir det faktisk penger. 10 prosent av en nybilpris på 300.000 kroner (eksempelvis Volkswagen Golf) blir faktisk 30.000 kroner, eller 6.000 kroner i året. Hvis vi tar utgangspunkt i en nybilpris på 400.000 kroner (eksempelvis Toyota RAV4), ender vi på 40.000 kroner, eller 8.000 kroner i året.

  Det er også viktig å være klar over at vi her snakker om skattefrie kroner rett i lommen, eller såkalte netto-kroner.

  - Mange må tjene det dobbelte av dette før skatt for å kunne dekke denne forskjellen, skriver LeasePlan i sin pressemelding.

  Diesel og firehjulsdrift

  Det er også viktig å være klar over at vi her snakker om skattefrie kroner rett i lommen, eller såkalte netto-kroner.


  Vi må imidlertid understreke at LeasePlan baserer sine regnestykker på visse forutsetninger. For det første forutsettes det at du velger dieselmotor.

  For det andre er firehjulsdrift et viktig kriterium. Toyota RAV4 og Volkswagen Tiguan leveres utelukkende med firehjulsdrift, men de tre andre modellene leveres også i forhjulsdrevne utgaver.

  For Octavia og Urban Cruisers vedkommende vil valg av firehjulsdrift ifølge LeasePlan gi et lavere prosentmessig verditap enn om du velger en forhjulsdrevet utgave.

  Volkswagen Golf er den eneste av de fem modellene som ifølge LeasePlan vil kunne gi opp i mot 10 prosentpoeng lavere verditap enn snittet selv når den er forhjulsdrevet.

  Upresis vitenskap, men ...

  LeasePlan har tatt utgangspunkt i listen over Norges 20 mest solgte personbilmodeller og har kalkulert seg frem til at disse i snitt vil ha mistet mellom 49 og 54 prosent av sin verdi den dagen de fyller fem år.


  Spådomskunst har alltid vært en upresis vitenskap og LeasePlan tar derfor en stor risiko ved å gå ut med slike tall. Årsaken til at DinSide velger å referere dem, er at vi av erfaring vet at LeasePlan besitter særdeles høy kompetanse på dette fagfeltet. Vi anser derfor at det er relativt stor sannsynlighet for at selskapets spådommer faktisk vil slå til - selv om fasiten ligger fem år frem i tid. Om du velger å lytte til rådene - og handle på grunnlag av dem - blir selvsagt til syvende og sist opp til deg.

  Volkswagen på eiersiden

  LeasePlan Corporation er verdens største biladministrasjonsselskap og er etablert i 30 land på fire kontinenter. Selskapet administrerer en bilflåte bestående av drøye 1,3 millioner kjøretøyer. For ordens skyld bør det nevnes at Volkswagen-gruppen eier 50 prosent av selskapet. Den norske LeasePlan-avdelingen understreker imidlertid at de "er merkenøytrale og har ingen interesse i å favorisere noe enkeltmerke".

  Kilder: Marius Paus, markedsdirektør i LeasePlan, leaseplan.no

  Les også:

 • Norges smarteste nybilkjøp
 • Så mye drivstoff bruker de egentlig
 • Så mye bruker rikingene på bil
 • DinSide Motors juveler
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer