Kjøp sommerdekk nå

De fire beste elbil-dekkene

Har du elbil er det to viktige ting du å passe på når du kjøper nye sommerdekk. Vi har plukket ut de fire beste. Kjøper du nye dekk nå kan du spare tusenlapper.

FEIL VALG: Å velge feil dekk til elbilen kan gi skumle kjøreegenskaper på våte høstveier, sjenerende støy og kortere rekkevidde. Foto: Mirva Kakko
FEIL VALG: Å velge feil dekk til elbilen kan gi skumle kjøreegenskaper på våte høstveier, sjenerende støy og kortere rekkevidde. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en sommer med mange kjørte kilometer, ofte i en tungt lastet bil, er det all grunn til å sjekke tilstanden til dekkene.

Å gå høsten i møte med slitte dekk er skummelt for alle biler, men ekstra farlig for elbiler. Det gir dårlig egenskaper mot vannplaning og lange bremsestrekninger på våt vei.

Elbilene er tunge, støysvake og kjemper for hver kilometer ekstra rekkevidde. Det setter spesielle krav til sommerdekkene. Lav rullemotstand, lavt støynivå og godt grep på våt asfalt er det alle ønsker seg av et dekk til en elektrisk bil.

Lav rullemotstand

Det er imidlertid noen fysiske begrensninger som gjør det umulig å bygge alle disse gode egenskapene inn i ett og samme dekk.

Et dekk med den aller laveste rullemotstanden – og som dermed gir bilen din den lengste rekkevidden – vil ganske sikkert ha dårligere grep på våt høst-asfalt.

Og omvendt. Det dekket som har det aller beste våtgrepet, vil ha høyere rullemostand. Du må med andre ord gjøre noen valg. Spør du ekspertene i bransjen, er det våtgrepet de synes er viktigst.

PENGER Å SPARE: - Vi tømmer lagret for sommerdekk for å få plass til vinterdekkene. Det betyr at det kan være penger å spare på å kjøpe nye sommerdekk nå, sier Geir Yngve Lystad i Dekkteam. Foto: Rune Korsvoll
PENGER Å SPARE: - Vi tømmer lagret for sommerdekk for å få plass til vinterdekkene. Det betyr at det kan være penger å spare på å kjøpe nye sommerdekk nå, sier Geir Yngve Lystad i Dekkteam. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Mister våtgrep

- Jeg mener at sikkerheten i et dekk er det aller viktigste. Dekk som er utviklet spesielt med tanke på lav rullemotstand, slik som vår Green3-serie, vil ha et litt dårligere grep på våt asfalt enn et standard-dekk. Det er det viktig at elbileiere er klar over. Hakka Blue er et bedre valg, sier Kjetil Røssel, som er produktsjef i Nokian Norge.

Importøren av Continental-dekk er enig:

Fornuftig valg

- Mange av de raske og sterke elbilene er også tunge. Da er best mulig veigrep viktig. Det dekket i vår kolleksjon som ruller lettest er EcoContact 6, men det gir samtidig noe dårligere grep på våt vei. Mange av dagens elbiler har allerede en rekkevidde på 40-50 mil. Da kan det kanskje være fornuftig å gi avkall på litt rekkevidde for å sikre seg det aller beste veigrepet, sier produktsjef Knut Knudsen i Continental Norge.

Spar penger nå

Mange føler det kanskje litt bakvendt å skulle kjøpe ny sommerdekk nå, men det kan du spare noen tusenlapper på. Det forteller tre dekkforhandlere vi har snakket med. Lagrene med sommerdekk skal tømmes for å gi plass til vinterdekkene som snart skal inn.

DÅRLIG VÅT-GREP: Dekk som er utviklet spesielt med tanke på lav rullemotstand vil ha et litt dårligere grep på våt asfalt enn et standard-dekk. Det er det viktig at elbileiere er klar over. sier Kjetil Røssel, som er produktsjef i Nokian Norge. Foto: Nokian
DÅRLIG VÅT-GREP: Dekk som er utviklet spesielt med tanke på lav rullemotstand vil ha et litt dårligere grep på våt asfalt enn et standard-dekk. Det er det viktig at elbileiere er klar over. sier Kjetil Røssel, som er produktsjef i Nokian Norge. Foto: Nokian Vis mer

- Vi må tømme lageret for det meste av sommerdekk for å få plass til vinterdekkene. Det igjen betyr at det kan være bra tilbud å få på sommerdekk nå, sier Geir Yngve Lyrstad i Dekkteam på Årnes.

De fire beste

Han mener at det ikke er noen grunn til å vente til våren med å handle nye sommerdekk, dersom de gamle begynner å bli godt slitt. Det kan være rimeligere og bedre å kjøpe nå enn å vente til våren. Da får du i tillegg en bil som er godt skodd til å møte høstens våte og sleipe veier.

Vi har plukket ut fire dekk fra Dagbladets store sommerdekktest som gir deg bra grep på våt vei, samtidig som det har lavt støynivå og rullemotstand som er middels eller bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer