De fleste kjører saktere enn fartsgrensa

Stadig blir vi gjort oppmerksom på at vi kjører fortere og fortere, og at farten på veiene øker. Samtidig viser Statens Vegvesens fartsindeks at gjennomsnittsfarten på norske veger faktisk ligger under hastighetsgrensene. Kan det da være så ille som vi blir fortalt?

De fleste kjører saktere enn fartsgrensa
Publisert

Med unntak av på motorvei klasse A – altså motorvei med minst fire kjørefelt – ligger gjennomsnittsfarten både sommer (juni, juli og august) og vinter (desember, januar og februar) lavere enn hastighetsgrensene.

-- Likevel for mange som kjører for fort

I 50-sonene er for eksempel gjennomsnittsfarten 48,7 kilometer i timen om vinteren, og 49,6 km/t i sommermånedene. Er dette så fort, da?

-- Det er alt for mange som kjører for fort likevel, mener Vegdirektør Olav Søfteland. Nå gjennomsnittsfarten ligger nært opp til fartsgrensene er det ganske mange som kjører for fort – og mange som kjører veldig fort, fortsetter han.

Farten økes selv om ikke veiene forbedres

Som du kan se på Vegvesenets Internettsider, viser fartsindeksen også hvordan hastighetene på veiene har endret seg fra 1994 og fram til 1998 – som er de ferskeste offentliggjorte tallene. Klikk her for å komme til fartsindeksen.

Vi ser da at farten stort sett har økt, med unntak av gjennomsnittsfarten sommerstid i 50-sonene, som faktisk har sunket med 0,2 kilometer i timen i forhold til 1994. For øvrig ligger økningen fra 1994 til 1998, på mellom 0,3 km/t og helt opp til 4,3 km/t. De største fartsøkningene ser vi på veger med fartsgrense 90 km/t, og motorveg klasse A.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer