De kjører med sommerdekk - nå

En stor del av vinterens ulykkesbiler er kun skodd for sommerføre.

Fortsatt skyldes mange ulykker at bilister velger feil dekk. Foto: Karoline Brubæk
Fortsatt skyldes mange ulykker at bilister velger feil dekk. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist vinter var 13 prosent av personbilene som var involvert i ulykker, kun utstyrt med sommerdekk. Dette viser tallene den årlige skadestatistikken fra IF Skadeforsikring. (Det er ikke gitt at tallene er representative for hele bilparken.) Det er heldigvis et lavere tall enn vinteren før (da 17 prosent av ulykkesbilene registrert hos IF kjørte på sommerdekk), men fortsatt er andelen høyere enn det var på begynnelsen av 2000-tallet.

- Det ser ut til at bilistene må få enda klarere beskjed om at det er uakseptabelt å kjøre med sommerdekk vinterstid. Alt for mange fristes til å gamble på sommerdekk i vinterhalvåret, mener Line M. Hestvik, konserndirektør i If Skadeforsikring i en pressemelding fra selskapet.

Lov å bruke sommerdekk vinterstid

I dag er det fullt lovlig å bruke sommerdekk hele året, men man skal utstyre bilen etter forholdene, og ved mange føreforhold vil sommerdekk ikke være bra nok. For eksempel er kravet til mønsterdybde på vinteren 3 millimeter, mot 1,6 om sommeren.

Det er ikke bare sommerdekk som skaper trøbbel på glatt føre. Er dekkene for slitte, kan det koste dyrt

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer