Nye førerkort

De nye førerkortene har hemmelig innhold

I september ble dette nye førerkortet tatt i bruk i Norge. Ser du forskjellen fra det gamle?

NYE FØRERKORT: De nye førerkortene inneholder sikkerhetselementer som skal gjøre det vanskelig å forfalske. Foto: Statens vegvesen
NYE FØRERKORT: De nye førerkortene inneholder sikkerhetselementer som skal gjøre det vanskelig å forfalske. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye førerkortet, som ble innført i Norge 3. september, ser kanskje ikke så veldig forskjellig ut fra det gamle - ved første øyekast. Men det har noen viktige endringer.

- Det skal først og fremst være vanskeligere å forfalske, men inneholder også noen hemmeligheter, forteller Synnøve Vebostad ved førerkort-kontoret i Statens vegvesen.

Denne uka lanserte Vegdirektoratet også en ny nettjeneste for å sjekke førerkortet.

Skifter farge

Nasjonalmerket (N) i førerkortet er nå trykket med optisk variabelt blekk og skifter farge fra grønn til rød, hvis man ser på kortet fra forskjellige vinkler. Det har også fått et lite miniatyrbilde på framsiden, i tillegg til det ordinære bildet. Og på kortets bakside har en QR-kode erstattet den gamle strek-koden.

- Koden inneholder kun førerkortnummeret, som også finnes på førerkortets framside. Baksiden er også påført et unikt serienummer, forteller Vebostad.

Hemmelig innhold

I tillegg til dette, har det nye førerkortet noen små endringer som kontroll-etatene ikke vil si noe om. Dette er ifølge Vebostad ingen opplysninger om innehaveren av førerkortet, men er bare ment å gjøre det lettere å oppdage et eventuelt forsøk på forfalskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer