Nye førerkort

De nye førerkortene har hemmelig innhold

I september ble dette nye førerkortet tatt i bruk i Norge. Ser du forskjellen fra det gamle?

NYE FØRERKORT: De nye førerkortene inneholder sikkerhetselementer som skal gjøre det vanskelig å forfalske. Foto: Statens vegvesen
NYE FØRERKORT: De nye førerkortene inneholder sikkerhetselementer som skal gjøre det vanskelig å forfalske. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye førerkortet, som ble innført i Norge 3. september, ser kanskje ikke så veldig forskjellig ut fra det gamle - ved første øyekast. Men det har noen viktige endringer.

- Det skal først og fremst være vanskeligere å forfalske, men inneholder også noen hemmeligheter, forteller Synnøve Vebostad ved førerkort-kontoret i Statens vegvesen.

Denne uka lanserte Vegdirektoratet også en ny nettjeneste for å sjekke førerkortet.

Ny og gammel forside

NY FRAMSIDE: Det nye førerkortet inneholder elementer som gjør at det er vanskeligere å forfalske. Foto: Vegvesenet
NY FRAMSIDE: Det nye førerkortet inneholder elementer som gjør at det er vanskeligere å forfalske. Foto: Vegvesenet Vis mer
GAMMEL FORSIDE: Slik ser det gamle kortet ut. Foto: Vegvesenet
GAMMEL FORSIDE: Slik ser det gamle kortet ut. Foto: Vegvesenet Vis mer

Skifter farge

Nasjonalmerket (N) i førerkortet er nå trykket med optisk variabelt blekk og skifter farge fra grønn til rød, hvis man ser på kortet fra forskjellige vinkler. Det har også fått et lite miniatyrbilde på framsiden, i tillegg til det ordinære bildet. Og på kortets bakside har en QR-kode erstattet den gamle strek-koden.

- Koden inneholder kun førerkortnummeret, som også finnes på førerkortets framside. Baksiden er også påført et unikt serienummer, forteller Vebostad.

Hemmelig innhold

I tillegg til dette, har det nye førerkortet noen små endringer som kontroll-etatene ikke vil si noe om. Dette er ifølge Vebostad ingen opplysninger om innehaveren av førerkortet, men er bare ment å gjøre det lettere å oppdage et eventuelt forsøk på forfalskning.

Ny og gammel bakside

NY BAKSIDE: Alle som fornyer eller tar førerkort for første gang, får nå dette førerkortet. Foto: Vegvesenet.
NY BAKSIDE: Alle som fornyer eller tar førerkort for første gang, får nå dette førerkortet. Foto: Vegvesenet. Vis mer
GAMMEL BAKSIDE: Slik ser baksiden på det gamle kortet ut. Foto: Vegvesenet
GAMMEL BAKSIDE: Slik ser baksiden på det gamle kortet ut. Foto: Vegvesenet Vis mer

- Alle som nå tar førerkort for første gang, får det nye kortet. Etter hvert som dagens førerkort-innehavere fornyer sine gamle, vil de også få det nye. Det nye kortet vi nå får i Norge, er ikke helt likt de vi finner i andre EU-land, men holder seg godt innenfor de krav og normer som EU har satt for slike kort, sier Vebostad og avslutter:

- Førerkortet er et dokument som identifiserer innehaveren og hvilke kjøretøyer han eller hun har rett til å føre. Vi jobber hele tiden for å gjøre kortene vanskeligst mulig å forfalske. Samtidig er det viktig at det er enkelt å kontrollere. Det mener vi at det nye kortet er.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer