De sikreste OG grønneste bilene

På jakt etter en bil som er både sikker, gjerrig og klimavennlig? Da bør du ta en titt på Folksams store oversikt.

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har utarbeidet en liste over de sikreste og samtidig mest klimavennlige bilene du kan få kjøpt. Foto: Per Ervland
Det svenske forsikringsselskapet Folksam har utarbeidet en liste over de sikreste og samtidig mest klimavennlige bilene du kan få kjøpt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har faktisk tatt for seg samtlige bilmodeller som selges i Sverige, inklusive samtlige motorvarianter. Det betyr at selskapet har analysert flere tusen bilmodellvarianter. Folksams mål har vært å finne frem til hvilke av disse som kan betegnes som både sikre og klimavennlige.

Og fasiten avslører at svært, svært få modellvarianter klarte å passere Folksams trange nåløye. Vår opptelling viser at kun 56 modellvarianter kan smykke seg med Folksams "Miljöbil"-betegnelse. De 56 modellvariantene er fordelt på 15 merker, hvorav ti europeiske, tre japanske og to sør-koreanske.

Ford på topp

Den store vinneren er Ford, som kan skilte med fem modeller (og 10 modellvarianter) på den eksklusive listen. På andreplass finner vi Volvo med fire modeller (12 varianter), etterfulgt av Toyota (3/8) og Volkswagen (3/5).

For mange vil det kanskje fremstå som overraskende at de tre tyske prestisjemerkene Audi, BMW og Mercedes-Benz kun nådde opp med én modell hver, mens Hyundai er inne med to.

Se hele listen nederst i artikkelen.

1. Sikkerhet

Men hvilke kriterier er det egentlig som ligger til grunn for kåringen? Jo, for det første må bilene tilfredsstille flere sikkerhetskrav. For å komme inn på listen må den aktuelle bilmodellen enten ha oppnådd fem stjerner hos Euro NCAP eller ha oppnådd minst 30 prosent bedre resultater enn gjennomsnittsbilen i Folksams egne statistikker basert på virkelige ulykker. Bilen må også ha oppnådd gode nakkeslengresultater (se fakta lengre ned i artikkelen), være utrustet med antiskrens (ESP), ha beltevarsler på førerplassen og veie mindre enn 1.901 kilo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer