De tryggeste familiebilene er tyske og svenske

Svensk undersøkelse avslører de tryggeste familiebilene.

TRYGGESTE FAMILIEBILER: Audi A6 er en av de åtte modellene som har passert nåløyet og blir kåret til de tryggeste familiebilene av svenske Folksam. Foto: Audi
TRYGGESTE FAMILIEBILER: Audi A6 er en av de åtte modellene som har passert nåløyet og blir kåret til de tryggeste familiebilene av svenske Folksam. Foto: Audi Vis mer
Publisert

Annethvert år kåret det svenske forsikringsselskapet Folksam den sikreste av bilene på markedet. Dette er en kåring hvor Volvo har dominert.

I den 18. kåringen, «Hvor sikker er bilen 2019», var det imidlertid Toyota Rav4 som ble utpekt til den sikreste bilen.

På bakgrunn av «Hvor sikker er bilen»-rapporten har Folksam nå kåret de tryggeste familiebilene 2019.

Og da er det ikke lenger japaneren som topper listen:

- Det er åtte modeller som får høyeste sikkerhetskarakter for barn i baksetet, og disse finner vi hos Audi, Mercedes, Volvo og Volkswagen, skriver Folksam i en pressemelding.

- Barn skal ha samme beskyttelse som voksne

Det er totalt 159 biler som har vært under lupen i undersøkelsen «Hvor sikker er bilen» - og alle 159 fikk karakteren «Bra valg».

I kåringen av de tryggeste familiebilene er det kun åtte modeller som får toppscore.

Folksam mener at barna skal få minst samme beskyttelse som voksne, uansett størrelsen på barnefamilien. Utover at de må ha passert sikkerhetsvurderingene og være karakterisert som «bra valg», må bilene i tillegg ha spesielle funksjoner i baksetet for å bli anbefalt som en trygg familiebil:

Funksjoner som beltevarslere, beltestrammere, beltekraftbegrensere, sidekollisjonsgardin og integrert bilbarnestol.

De åtte modellene med toppscore, og som kåres til de tryggeste familiebilene er:

  • Audi A6 18-
  • Audi Q7 16-
  • Mercedes E-klass 16-
  • Volvo S90/V90 16-
  • Volvo V40 12-18
  • Volvo XC60 08-17
  • Volvo XC60 17-
  • VW Touran 15-

(Tallene bak modellen henviser til årsmodell)

Stor forskjell på barnas sikkerhet

- For å få høyeste karakter i vår ranking av sikre familiebiler ser vi over hvilke sikkerhetssystemer som finnes i baksetet som framfor alt beskytter barn som kjører fremovervendt. Utover autobrems som standard handler det om at bilene må ha beltevarslere, beltestrammere, beltekraftbegrensere og sidekollisjonsgardin som standard i baksetet, samt at integrert bilbarnestol tilbys som tilvalg når bilen var ny, sier Anders Ydenius, trafikksikkerhetsforsker på Folksam.

Folksam understreker at det er stor forskjell på barnas sikkerhet i baksetet blant ulike bilmodeller, og at det finnes mange ulike sikkerhetssystemer som påvirker barnas sikkerhet ved en eventuell kollisjon.

− Den klart viktigste beskyttelsen er bilbeltet, selv for fremovervendte barn i baksetet. Vi vet dessuten at beltevarslere er veldig effektive og at de er spesielt viktige i baksetet, da beltebruken er lavere det, sier Ydenius videre.

Han poengterer at sidekollisjonsgardiner i bilens baksete minsker risikoen for hodeskader på fremovervendte barn, samt at beltestrammere og beltekraftbegrensere, som blant annet minsker risikoen for nakkeskader er viktige for å beskytte barna i baksetet.

Både beltekraftforsterkere og beltekraftbegrensere tilbys i åtte av ti nye biler i dag, men det var veldig mye sjeldnere før.

- Det er viktig for kjøpere av brukte biler å finne de modellene som har sikkerhetssystemer, noe som kan være vanskelig, sier Anders Ydenius.

Ifølge Folksam er det kun Audi, Mercedes Volvo och Volkswagen som tilbyr integrerte bilbarnestoler blant modellene som inngår i Folksams undersøkelse.

− De fleste barn som kjører fremovervendt har en egen bilbarnestol, men en integrert stol innebærer at bilbarnestolen alltid er med, sier Ydenius.

Barn bør kjøre bakovervendt så lenge som mulig - helst opp til fire-fem års alder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer