Eksplosjonsfarlige bildekk

Dekk-tabbe kan koste menneskeliv

En nylig kontroll avdekket en semitrailer som kjørte med dekk som kunne eksplodert når som helst.

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein Fossum erfare. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum / Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Statens vegvesen nylig gjennomførte kontroll av tunge kjøretøy i Førde mandag, ble ti av 84 kjøretøy nærmere kontrollert.

Ett av dem overrasket Vegvesenets kontrollører ekstra - og det var ikke en positiv overraskelse.

Semitraileren kjørte nemlig med dekk som kunne eksplodert når som helst. Ett av dekkene på høyre side var så utslitt at korden var synlig rundt hele dekket, og det var også hull i det flere steder.

GJENNOMSLITT: Slik så dekkene til den østeuropeiske semitraileren ut da den ble stoppet på kontroll i Vestland-fylke tidligere denne uka. Foto: Statens Vegvesen.
GJENNOMSLITT: Slik så dekkene til den østeuropeiske semitraileren ut da den ble stoppet på kontroll i Vestland-fylke tidligere denne uka. Foto: Statens Vegvesen. Vis mer

I tillegg var reservedekkene i svært dårlig stand. Det var gnagd store stykker av det, og korden var skadd også i dette dekket - altså stor eksplosjonsfare, ifølge Vegvesenet.

Dermed ble sjåføren av semitraileren nektet å skifte til reservedekkene han hadde, og beordret til å kjøpe nye i Førde.

Sjåføren ble også anmeldt til politiet og fikk et gebyr på 2000 kroner for å kjøre med dekk med for dårlig mønsterdybde.

- Aldri sett noe så ille

Stein Ove Salt i Vegvesenet er sjokkert over det de så under kontrollen i Førde:

- Vi var fire kontrollører på jobb, og vi har aldri sett noe så ille som dette, sier Salt til NRK.

Heldigvis følger de fleste biler og vogntog gjeldende lover og regler, ifølge Vegvesenet. Men, dessverre opplever de med ujevne mellomrom å få kjøretøy og sjåfører innom kontroll som ikke burde vært på veien.

Kunne kostet menneskeliv

Sjåføren av semitraileren var utenlandsk og vogntoget var registrert i Øst-Europa.

Det var imidlertid ikke bare tilstanden på dekkene som overrasket kontrollørene:

- Sjåføren forklarte at han hadde overtatt vogntoget for tre uker siden, og da hadde han oppdaget at dekket var i svært dårlig forfatning. Med andre ord har han kjørt rundt med dette dekket i tre uker - helt hinsides, sier Salt.

- Å kjøre med slike dekk er totalt uansvarlig og farlig for andre trafikanter. Dersom et slikt dekk eksploderer i nærheten av fotgjengere eller inne på ei ferje, kan det gjøre store skader. Eksplosjonskraften er stor og har kostet menneskeliv tidligere, forklarer han videre.

Ikke bare slitte dekk eksploderer

Det er imidlertid ikke bare dekkslitasje som gir eksplosjonsfare, men også feil lufttrykk kan utgjøre en slik fare.

Dette fikk Dinside erfare på kjøretur i mai:

  • Under en test av Tesla Model 3 begynte ei gul varsellampe å lyse på skjermen, som er et varsel om å sjekke dekktrykket.
  • Et slikt varsel har nok mange bileiere sett før, og ifølge NAF er det ikke uvanlig å ignorere dette, da mange opplever at denne varsellampa er ganske ømfintlig.
  • Planen videre var å ta en kort kjøretur, hvor vi blant annet skulle finne et sted (les; bensinstasjon) for å sjekke lufttrykk og etterfylle ved behov.
  • Men, etter kun ti minutter kjøring var det for seint: Da sa plutselig varselet på skjermen at det var veldig lite luft i alle dekkene, før det sekunder etterpå sa «pang».
DEKKET EKSPLODERTE: Slik gikk det under Dinsides Tesla-test i vår. Foto: Øystein B. Fossum.
DEKKET EKSPLODERTE: Slik gikk det under Dinsides Tesla-test i vår. Foto: Øystein B. Fossum. Vis mer

Les mer om hvordan det gikk i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer