Bilinnbrudd

Dekker til flagget

For kriminelle i utlandet er det norske flagget på bilskiltet et tegn på at det her er mye verdifullt å stjele, ifølge forsikringsselskap. Sjekk trikset som gjør at du unngår å bli robbet.

TRIKSET I UTLANDET: Det norske flagget og N-merket trekker ifølge forsikringsselskapene til seg kriminelle når du er på ferie i utlandet. En lapp over merkene fungerer godt for å hindre innbrudd, ifølge en av våre lesere som har kjørt bil i hele Europa. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med pandemi, og nå med en flystreik i tillegg, er det mange nordmenn som setter seg i bilen med kurs for utlandet igjen. Det de kanskje ikke tenker på, er at det norske flagget på bilskiltet er som en magnet på kriminelle i utlandet. De tror at mange av oss er oljesjeiker og at bilen er fullastet med verdifullt utstyr som nettbrett, kameraer, dyre merkeklær og andre lett omsettelige gjenstander.

Det har de til en viss grad rett i. Ifølge forsikringsselskapene opplever mange hundre norske turister hvert år innbrudd i bilene sine mens de er på ferie i utlandet.

Starter i Göteborg

Det starter allerede i Göteborg. Området rundt fornøyelsesparker Liseberg har i mange år vært et eldorado for tyver. Mens familien koser seg i parken og bilen står parkert, ser tyver sitt snitt til å bryte seg inn og tømme bilen for verdigjenstander. Før pandemien var det opp mot 3000 bilinnbrudd i året bare i Göteborg.

Omtrent halvparten av disse skjedde i sommermånedene, ifølge svensk politi.

Rike oljesjeiker

- I perioden juni-august får vi mange henvendelser fra nordmenn med biltrøbbel i Europa. Påfallende mange ikke sikret seg mot innbrudd i bilen. Det norske flagget på skiltene gjør at mange tyver tror de har kommet over bilen til en rik oljesjeik som inneholder mange verdigjenstander. Det gjelder ikke bare i Göteborg, men også i andre typiske feriebyer i Europa, bekrefter kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.