Bilinnbrudd

Dekker til flagget

For kriminelle i utlandet er det norske flagget på bilskiltet et tegn på at det her er mye verdifullt å stjele, ifølge forsikringsselskap. Sjekk trikset som gjør at du unngår å bli robbet.

TRIKSET I UTLANDET: Det norske flagget og N-merket trekker ifølge forsikringsselskapene til seg kriminelle når du er på ferie i utlandet. En lapp over merkene fungerer godt for å hindre innbrudd, ifølge en av våre lesere som har kjørt bil i hele Europa. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med pandemi, og nå med en flystreik i tillegg, er det mange nordmenn som setter seg i bilen med kurs for utlandet igjen. Det de kanskje ikke tenker på, er at det norske flagget på bilskiltet er som en magnet på kriminelle i utlandet. De tror at mange av oss er oljesjeiker og at bilen er fullastet med verdifullt utstyr som nettbrett, kameraer, dyre merkeklær og andre lett omsettelige gjenstander.

Det har de til en viss grad rett i. Ifølge forsikringsselskapene opplever mange hundre norske turister hvert år innbrudd i bilene sine mens de er på ferie i utlandet.

Starter i Göteborg

Det starter allerede i Göteborg. Området rundt fornøyelsesparker Liseberg har i mange år vært et eldorado for tyver. Mens familien koser seg i parken og bilen står parkert, ser tyver sitt snitt til å bryte seg inn og tømme bilen for verdigjenstander. Før pandemien var det opp mot 3000 bilinnbrudd i året bare i Göteborg.

Omtrent halvparten av disse skjedde i sommermånedene, ifølge svensk politi.

RIKINGER: Tyvene vet at nordmenn har mye penger og ofte fyller bilen med verdifulle og lett omsettelige gjenstander som telefoner, nettbrett, dyre merkeklær og så videre. Foto: Colourbox
RIKINGER: Tyvene vet at nordmenn har mye penger og ofte fyller bilen med verdifulle og lett omsettelige gjenstander som telefoner, nettbrett, dyre merkeklær og så videre. Foto: Colourbox Vis mer

Rike oljesjeiker

- I perioden juni-august får vi mange henvendelser fra nordmenn med biltrøbbel i Europa. Påfallende mange ikke sikret seg mot innbrudd i bilen. Det norske flagget på skiltene gjør at mange tyver tror de har kommet over bilen til en rik oljesjeik som inneholder mange verdigjenstander. Det gjelder ikke bare i Göteborg, men også i andre typiske feriebyer i Europa, bekrefter kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han forteller at i mange tilfeller er bilen helt tømt etter at tyvene har slått til.

Vanlige råd

De vanlige rådene for å unngå innbrudd i bilen er å ta med verdigjenstander inn på hotellrommet. La aldri pass, telefoner eller nettbrett ligge igjen i bilen. For en tyv kan mynter i midtkonsollen være invitasjon god nok til å knuse ruten på bilen. At du parkerer i P-hus med kameraovervåking, er ikke ensbetydende med god sikring. Tyver med kaps på hodet lar seg sjelden skremme av det.

Det beste trikset

En av våre lesere fra Kristiansand, som ofte har feriert i utlandet, har sitt eget triks for å hindre at bilen tiltrekker seg kriminelle:

LOV I NORGE: Å dekke til nasjonalitetsmerket er lov i Norge, men ikke i utlandet. Tysk politi godtok denne forklaringen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
LOV I NORGE: Å dekke til nasjonalitetsmerket er lov i Norge, men ikke i utlandet. Tysk politi godtok denne forklaringen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

- Vi har aldri hatt det norske flagget synlig på bilskiltet vårt, nettopp av den grunn dere angir; nordmenn er veldig utsatt for tyveri grunnet alle verdisakene vi har liggende i bilen. Vi har rett og slett brukt et klistremerke, som vi har fått på trafikkstasjonen til Statens vegvesen, over det norske flagget og N-merket på skiltet.

Aldri hatt innbrudd

- Kun én gang har vi blitt stoppet i Tyskland av politiet. De fortalte at det ikke er lovlig å kjøre uten nasjons-ID og flagg i utlandet. Etter nøye sjekk av vognkort og mitt førerkort, godtok politiet min forklaring om at dette er lovlig i Norge, forteller vår leser.

Familien har kjørt bil i Sverige, Danmark, England, Tyskland, Tsjekkia. Slovakia, Ungarn, Serbia og Nord-Makedonia. I tillegg har de kjørt tre ganger til Hellas for langtidsferie, men aldri hatt innbrudd i bilen.

En enkel lapp

På trafikkstasjonene til Statens vegvesen har det vært mulig å få slike klistremerker til å dekke over nasjonalitetsmerket. Fra mai i år deles slike merker ikke lenger ut, men er fortsatt lovlige å bruke.

En enkel hjemmelaget lapp over den norske flagget og N-merket når du parkerer bilen, kan forhåpentligvis gjøre samme nytten, men merk at det ikke lenger er lovlig å bruke i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer