Dekket reparerer seg selv

Punkteringsfrie dekk hører snart historien til. Her er dekket som fikser seg selv.

Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har i langt tid hørt om punkteringsfrie dekk. Dette er ofte dekk som kan kjøres med begrenset hastighet etter at de er punktert, for deretter å fikses eller byttes på beste egnede sted. Nå tester Michelin et dekk som er selvreparerende. Her vil føreren antagelig ikke engang oppdage at han har vært i en situasjon hvor dekket normalt hadde punktert. Det nye dekket reparerer seg selv umiddelbart, og føreren vil heller ikke i ettertid trenge å foreta seg noe i ettertid.

Sommerdekk 2011: Årets beste sommerdekk

Punkterer sjelden

Michelin anslår at levetiden på et normalt dekk er 6.000 – 8.000 km per millimeter dekkmønster. Deretter regner de 6 mm som tilgjengelig fra starten av. Et dekk bør etter NAF sin anbefaling ikke kjøres lenger enn ned til 1,6 mm, hvilket betyr at vi har 4,4 mm å slite på. Med Michelin sine estimater om et dekks levetid kan vi med andre ord kjøre et sett dekk mellom 26.000 – 35.000 km. Samtidig vet vi at det ikke punkteres oftere enn ved hver 75.000 km i gjennomsnitt, hvilket betyr ved over hvert andre dekkbytte.

Pristest: Her kjøper du dekkene til best pris

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer