Dekkskandale rammer Firestone

Hundreårsjubilanten Firestone kan få en voldsom ripe i lakken, for ikke å snakke om bulk, etter at dekkprodusenten nå beskyldes for å ha produsert og solgt livsfarlige dekk.

Dekkskandale rammer Firestone
Publisert

For amerikanske massemedier hevder nå at Firestone-dekk har vært den utløsende årsaken bak 46 dødsfall og hundrevis av mindre ulykker. I USA har Firestone lagt seg fullstendig flate, og tilbakekaller nå hele 6,5 millioner dekk av typen P235/75R15 ATX, ATX II og Wilderness AT. I følge amerikanske aviser skal flere hundre dekk ha gått i oppløsning og løsnet fra felgen. Ulykkene har inntruffet når dekkene har vært utsatt for høy varme og store hastigheter.

Den amerikanske utgaven av Ford Explorer har gjennom flere år vært utstyrt med de aktuelle Firestone-dekkene, og Ford anslår at 5 millioner av de til sammen 6,5 millioner dekkene er å finne på Ford-biler.

Sannsynligvis få i Norge

Ford Explorer er ikke solgt med skandale-dekkene i Norge, og Firestone-importør Gjerde & Byhring AS tror derfor ikke at det finnes mange dekk av denne typen i Norge. Dekktypen kan imidlertid ha kommet inn i landet gjennom såkalt parallell-import. Hvis du har terrengdekk på bilen, bør du derfor kontrollere at du ikke har Firestonedekk i dimensjon P235/75-15. Hvis det skulle vise seg at du har slike dekk, bør du la bilen stå og ta kontakt med Gjerde & Byhring. Den norske importøren tilbyr nemlig i likhet med sine amerikanske kolleger å bytte ulykkesdekkene mot nye hvis det skulle vise seg at det finnes slike dekk i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer