Dekkskift for ”dummies”

Siste frist er farlig nær. Her er guiden for nybegynnere med frykt for å ta jobben selv. Av: Mathilde Naustvik

Sarah Hjorthol (24)skifter her hjul på bilen for første gang. Med noen tips og råd gikk det som smurt. Foto: Mathilde Naustvik
Sarah Hjorthol (24)skifter her hjul på bilen for første gang. Med noen tips og råd gikk det som smurt. Foto: Mathilde Naustvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes faktisk en del av oss som aldri har skiftet dekk selv. Det gjelder for eksempel Sarah Hjorthol, som til tross for at hun har kjørt bil i seks år aldri har byttet hjul på bilen.

– Det har vært så lettvint å få noen andre til å gjøre det. Men da jeg punkterte tidligere i år, og ble nødt til å ringe etter hjelp, skjønte jeg at det hadde vært lurt å kunne skifte dekket selv, forteller hun.

Nå når fristen for dekkskift nærmer seg raskt, eller du får en punktering er det greit å vite hvordan det gjøres.

NB! Ikke kjøp disse billigdekkene
Dekktest: Årets beste sommerdekk

Mange utfordringer

Vi har fulgt Hjorthol på førstereis som selvskifter av hjul. Og selv om det kan virke som en ganske grei prosess, støtte Hjorthol på noen problemer.

– Det første problemet jeg møtte på var bolter som satt fast. Jeg skjønner nå at det hadde vært lurt å spraye boltene før de ble satt på i fjor, sier hun.

– Det var også tungt å få sommerdekket opp på anleggsflaten til hjulfestet. Hver gang jeg trodde jeg hadde fått det til, datt dekket ned igjen. Jeg skjønte fort at jeg måtte ha litt trening før dette skulle gå smertefritt, sier Hjorthol.

Pristest: Her får du dekkene til best pris

Resultatet

Etter mye trening, og noen råd og tips på veien var alle fire hjulene byttet.

– Det tok litt tid, men var ikke så vanskelig som jeg først trodde. Nå kommer jeg til å fortsette å bytte dekk selv, forteller Hjorthol.


10 myter om sommerdekk

Her er guiden for deg som skal skifte dekk for første gang:

Parker bilen på en flat plass. Finn frem jekk, hjulvinne og hjulene. Et godt tips er å bruke hansker, det sitter som regel mye møkk på dekkene.

1. Finn fram alt utstyret du trenger. Du kommer lang vei med standard jekk og hjulvinne. Et godt tips kan være å legge hjulene som det skal skiftes til, ved hvert hjørne av bilen der de skal på. Har du ikke merket dekkene før du la dem vekk i fjor, så se på dekket for å finne ut hvor det skal. Det er ofte et merke med retning på gummien, eller så kan du se på mønsterretningen.

Se også her: Er dekkene dine riktig montert?

2.
Pass på at brekket på bilen er på, og at den står i gir.

3. FØR du jekker opp bilen, løsne boltene litt. Dette gjør det lettere for deg når hjulet skal av.

4. Jekk opp bilen. Hvor ”jekkepunktet” befinner seg står ofte i bilens brukerhåndbok.

5. Jekk til det er god klaring under hjulet. OBS; pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet, da man ikke kan stole 100 prosent på jekken.

6. Skru av boltene.

7. Når alle boltene er av, kan hjulet tas av. Hvis hjulet sitter fast, kan du gi det et lite spark/dytt ved gummien. Ta tak i hjulet på sidene og løft av. Rull hjulet unna slik at det ikke ligger i veien.

8. Dette er det tyngste. Her skal du løfte hjulet opp på plass på anleggsflaten. (Punktet hvor hjulet skal sitte.) Et godt tips er å sitte på huk slik at du ser hvor hjulet skal. Hold fast i hjulet og vri på det til hullene på hjulet er likt med hullene på anleggsflaten til hjulfestet.

9. Skru først boltene på plass med fingrene. Når boltene er på plass, så strammer du de med hjulvinnen. Krysstramming er viktig. Dette for å være helt sikker på at felgens anleggsflate blir liggende helt perfekt mot hjulopphengets anleggsflate.

10. Når boltene sitter, så jekker du ned, og etterstrammer.

Voila! Og bilen er klar for sommeren!


Trenger du ytterligere hjelp? Her følger A-Å, med video

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer