Dekktabben som koster deg tusenlapper

Kjører du med feil lufttrykk kan sommerdekkene dine være utslitt etter én eller to sesonger.

PENGER UT AV VINDUET: Kjører du med for lite luft i dekkene, betyr det både økt slitasje og høyere bensinforbruk. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange skifter fortsatt hjul på bilen selv. Ikke bare sparer de penger, men det gir også en god anledning til å sjekke at bremseskiver, og andre ting som skjuler seg på innsiden av hjulet, er i god stand.

Det er ikke store jobben heller, dersom du har en garasje-jekk og en elektrisk muttertrekker. Jobben er imidlertid ikke ferdig når du har trukket til den siste hjulbolten. Det er viktig å sjekke at lufttrykket i dekkene er riktig også.

Forbruket øker

Kontroller som dekkbransjen har gjort, viser at nesten halvparten av bilistene kjører med feil lufttrykk i dekkene. Dersom det er for lite luft, vil forbruket til bilen øke. Dette gir ikke bare økt slitasje, men også økt rullemotstand og høyere forbruk.

Dersom undertrykk er på én bar, vil forbruket øke med rundt seks til sju prosent, viser tester. Resultatet er at du svir av i underkant av én tusenlapp mer i bensin, i løpet av sommer-sesongen, dersom vi regner at bensinen koster 17 kroner per liter og du kjører 10.000 kilometer.

Sliter ut dekkene fort

Men det er ikke her de største utgiftene ligger. Den økte rullemotstanden, som for lavt lufttrykk skaper, betyr at dekket slites mye raskere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer