Delvis selvkjørende lastebiler kjørte 320 kilometer i Danmark

Den autonome utviklingen tar stadig sjumilssteg. I disse dager testes selvkjørende lastebiler og i nær fremtid kan du lade elbilen i fart.

SELVKJØRENDE:  Både lastebiler fra Scania og Volvo var i kvartetten som kjørte de 320 kilomterene nesten uten påvirkning fra sjåføren.  Foto: SKJERMDUMP YOUTUBE / Vejdirektoratet
SELVKJØRENDE: Både lastebiler fra Scania og Volvo var i kvartetten som kjørte de 320 kilomterene nesten uten påvirkning fra sjåføren. Foto: SKJERMDUMP YOUTUBE / Vejdirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fremtiden er autonom og elektrisk, snart trenger du verken ha hendene på rattet, føttene på pedalen eller stoppe for å lade.

LES OGSÅ: Slik rapporterer bilene hvordan føret er til hverandre

Den teknologiske utviklingen går så raskt at det er vanskelig å henge med på alle fronter. Flere biler kjører nå ut fra garasjen og venter utenfor døren din bare ved et tastetrykk, og snart kan vi forvente både førerløse biler og lastebiler på veiene.

Nylig kjørte fire lastebiler fra København til Padborg i kolonne. Målet var å teste deres autonome funksjoner.

- Skal jeg komme med et tidsanslag, så vil jeg anslå at dette (autonome lastebiler journ.am) er en realitet iløpet av en fem års tid, forteller leder for ITS-seksjonen Anders Godal Holt i Statens vegvesen til vegnett.no LES OGSÅ: Her er fremtidens lastebil

Fire selvkjørende lastebiler

Lastebilene hadde alle fører i setene, uten at de hadde spesielt annet å gjøre enn å overvåke. Den første lastebilen ledet an, og deretter kunne de tre bak følge etter.

Det er allikevel langt frem til de blir å se i trafikken rundt deg. For at det skal være mulig, er det flere lovverk som må endres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer