Dempingens ABC

Det flommer over av ord og utrykk i MC-pressen og mange av de mest kryptiske begrepene har sin opprinnelse i fjæring og demping. Her redegjør vi for de mest sentrale.

Publisert

Når vi snakker om fjæring, hagler det med mystiske begreper som det kan være vanskelig å skille mellom. Det finnes også motorsykkel-eiere som har prøvd seg på å justere fjæringskomponentene, uten videre suksess.

Tre av de viktigste begrepene knyttet til demperne er kompresjonsdemping, returdemping og forspenning.

Kompresjonsdemping

Kompresjonsdempingen regulerer sammentrykkingen av demperen. Hvis kompresjonsdempingen er for myk, slår fjæringen for raskt sammen under for eksempel innbremsing eller kjøring på dumpete vei. Dette gjør at du mister fjæringsegenskapene. Hvis kompresjonsdempingen er for hard vil du merke hver eneste kontur i veien og det vil bli ukomfortabelt i lengden.

Returdemping

Returdempingen bestemmer hvor raskt demperen fjærer ut igjen, den demper altså returen. Har du for lite returdemping går fjæringen for raskt ut igjen etter å ha vært trykket sammen. Har du for mye returdemping rekker ikke demperen å fjære ut før neste dump eller innbremsing. Det heter da at fjæringen "pakker seg" og resultatet er dårlige kjøreegenskaper.

Forspenning

Forspenningen brukes til å regulere fjæringens grunninnstilling. Forspenningen skal være innstilt slik at sykkelen synker sammen en tredjedel av fjæringsveien med sjåføren oppsittet, eventuelt også med passasjer og oppakning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer