Den automatiske girkassen

Den automatiske girkassen har vært på markedet i mange tiår og ble raskt populær, ikke minst i USA.

Publisert
Sist oppdatert
AUTOMAT: Automatkasser er dyre i innkjøp og dyre i drift. Til gjengjeld leverer automatgirkasser svært høy komfort. Bildet er hentet fra en av våre Volkswagen Touareg-tester.
AUTOMAT: Automatkasser er dyre i innkjøp og dyre i drift. Til gjengjeld leverer automatgirkasser svært høy komfort. Bildet er hentet fra en av våre Volkswagen Touareg-tester. Vis mer


Den automatiske girkassen bestemmer selv utvekslingen mellom motor og drivhjul, noe som betyr at føreren slipper å gire. Dagens automatkasser har som regel fire til seks trinn, og skifter selv gir i forhold til hastighet og gasspådrag.

Mange komfortfordeler

Automatkassen har en rekke fordeler sammenlignet med den manuelle girkassen. De fleste vil nok mene at den største fordelen ligger i at man slipper å gire, noe som gir en stor komfortgevinst.

Automatkassen leverer i tillegg kraft så snart man slipper bremsepedalen, noe som er en stor fordel ved køkjøring og som gir ukomplisert bakkestart. De fleste vil også være enige om at automatkassen gjør bykjøring mindre stressende.

Dyr i innkjøp og drift

Automatkassen er imidlertid også belemret med en del ulemper. For det første er den mer avansert enn en manuell girkasse, noe som resulterer i høyere pris. De fleste bilmodeller koster mellom 10.000 og 30.000 kroner ekstra med automatgirkasse.

I tillegg er automatkassen vanligvis dyrere å eie, fordi den resulterer i økt drivstofforbruk sammenlignet med en manuell girkasse. Årsaken til at automatkassen gir et økt forbruk, er at den ikke overfører kraften like effektivt som manuelle kasser. Motstanden i automatkassen resulterer også i dårligere akselerasjon - biler med automatkasse bruker vanligvis minst ett sekund mer på øvelsen 0 til 100 enn en tilsvarende bil med manuell girkasse.

Flere bilprodusenter, deriblant Audi, satser nå på trinnløse girkasser. Les mer om de såkalte CVT-kassene her.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer