Den beste girkassa så langt?

TT 3.2 forbedrer akselerasjonen og senker drivstofforbruket med DSG-kasse (Direct-Shift Gearbox).

Publisert
Sist oppdatert

Audi TT 3.2 med manuell girkasse klarer 0 til 100 kilometer i timen på 6,5 sekunder og forbruker 1,06 liter bensin ved blandet kjøring. Sammenligner vi de dataene med TT 3.2 utstyrt med DSG-kassen synker akselerasjonstallet til 6,4 og bensinforbruket til 0,99 liter per mil. Det høres kanskje ikke ut som noen revolusjon, men dette er den første ”automatkassen” hvor dette er tilfelle.

Avansert kasse

Rent opplevelsesmessig er det ingen store overraskelser. Det er omtrent akkurat som å kjøre med en vanlig automatkasse som girer veldig mykt og effektiv. Gir du full gass fra stillestående merker du for eksempel ikke at den skifter fra første til andre på andre måter enn at turtallet faller. Du får altså ikke noe brudd i akselerasjonen.

Utgangspunktet for DSG-kassen er en vanlig sekstrinns manuell kasse, men takket være to flerplatekløtsjer kan girkassen legge inn to gir av gangen. Dette blir styrt elektrohydraulisk. Det betyr at når du akselererer maksimalt i for eksempel første gir, ligger neste gir klart på den andre kløtsjen. Når du velger å gire selv eller når turtallet er på vei mot toppen, skifter girkassen fra den ene kløtsjen til den andre med en liten overlapping. Dette skjer med full belastning fra motoren, og er den direkte årsaken til at akselerasjonen ikke blir avbrutt. Giringen foregår enten i normalt automatprogram, sportsprogram eller med spaker bak rattet. Akslingen gjennom girkassen består av to akslinger hvorav den ene går inni den andre. Første, tredje og femte gir er på den indre akslingen og andre, fjerde og sjette ligger på den ytre akslingen. De som synes dette er komplisert er i godt selskap. Det er vanskelig å få oversikt over dette, selv på nært hold, med assistanse fra teknisk personell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer