Elbil-smell

Den dyre bom-tabben

Etter en måned som ferske elbileiere er det mange som får seg et lite sjokk: I posten kommer det en regning på flere tusen kroner for bompasseringer.

DYR TABBE: Mange som kjøper elbil for første gang, får seg en stygg overraskelse når de får den første regningen fra bomselskapet i posten. I stedet for null, kan den være på flere tusen kroner. Foto: Rune Korsvoll
DYR TABBE: Mange som kjøper elbil for første gang, får seg en stygg overraskelse når de får den første regningen fra bomselskapet i posten. I stedet for null, kan den være på flere tusen kroner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir stadig dyrere å kjøre gjennom bommene på norske veier. Nylig hadde DinSide en sak om Norges dyreste hyttevei – E6 gjennom Gudbrandsdalen. Der koster hytteturen deg nå 1010 kroner når du kjører fra Sandvika utenfor Oslo til Otta og hjem igjen i en dieselbil.

At det ikke lenger alltid er gratis for elbiler i bommene, har de fleste fått med seg. En solid rabatt skal du likevel få dersom du kjører elektrisk. Det mange ferske elbileiere ikke vet, er at en hyttetur eller pendlerreise kan bli like dyr som med en bensinbil, dersom du ikke har skaffet deg en Autopass-brikke.

Kjempedyrt uten bombrikke

- Man får bare høre at elbiler kjører gratis og med sterkt reduserte takster gjennom bommene, så jeg tenkte ikke noe mer over saken da vi fikk vår første elbil, sa Jan-Erik Berg Karlsen til Elbil24 tidligere i år.

Han var tidlig ute med å bestille et eksemplar av Skoda Enyaq, og hadde gledet seg til at bom-utgiftene ble eliminert. I området rundt Trondheim er det mange bommer.

I stedet fikk han en ubehagelig overraskelse da den første fakturaen fra bomselskapet Vegamot kom i postkassa - halvannen måned etter at han hadde fått bilen. Fakturabeløpet var nemlig på 1889 kroner, og skyldtes 91 bompasseringer - i et område der alle passeringene skulle være gratis for elbiler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.