Den første i verden

Peugeot 3008 HYbrid4 er den første dieselhybriden som kommer på markedet.

Foto: Peugeot
Foto: Peugeot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I gledesrusen etter å ha vunnet Le Mans sommeren 2009 lot Peugeot noen utvalgte journalister prøvekjøre en tidlig prototype på den kommende hybrid-familiebilen 3008, deriblant DinSides journalist (les om det her).

Bilen er nå klar for produksjon og 3008 HYbrid4 blir ett av trekkplastrene på bilutstillingen i Paris i begynnelsen av oktober.

Moden teknologi

PSA Peugeot Citroën har lenge syslet med planer om dieselhybrider men har måttet legge om løpet en del underveis. Det er nok like bra, for resultatet vi ender opp med virker mer rasjonelt enn det de første prototypene lovet for noen år siden. Konsernet har nemlig utviklet en drivlinje som kan integreres med samme plattform på flere forskjellige modeller, og det dreier seg om så pass forskjellige biler som den snertne sportsbilen RCZ, storbilen 508, fleksibilen 5008 og altså den som får æren av å introdusere konseptet i markedet: 3008. Det er bekreftet at både RCZ og 508 kommer med en tilsvarende hybrid drivlinje.


200 hybridhester

Drivlinjen baserer seg på en kjent dieselmotor, 2.0 HDi i en versjon med 163 hestekrefter og 300 newtonmeter. Denne er plassert i kjent posisjon foran. Bak i bilen finner man så en kompakt elmotor på 27 kilowatt (37 hestekrefter). Den produserer også hele 200 newtonmeter fra stående start. Bilen kan kjøres i fire forkjellige modi, ZEV, 4WD, Sport, Auto, der ZEV står for Zero Emission Vehicle - altså fremdrift kun med strømdrift.

Transmisjonen er av typen manuell med robotisert (automatisk) kløtsj. Man kan velge om man vil gire manuelt eller la girkassen gjøre jobben selv som en automat.

I forhold til en standard dieselversjon vil forbruk og utslipp ligge cirka 35% lavere, ifølge produsenten. Forbruket kan dermed presses ned til 0,38 liter diesel per mil mens CO2-utslippet skal havne helt ned mot 99 gram per kilometer.

Fordeler

Hybridløsningen med dieselmotor foran og elektrisk motor bak gir ifølge Peugeot følgende fordeler:

- Det er ikke gjort noen store inngrep i motorrommet foran.

- Den elektriske motoren kan også brukes sammen med andre motorer.

- Vektfordelingen blir bedre.

- Den elektriske enheten bak er en liten og kompakt enhet.

- Kostnaden på den elektriske enheten bak blir begrenset per bil siden systemet kan brukes på flere modeller og uavhengig av hvilken forbrenningsmotor som brukes.

Til Paris

Peugeot 3008 HYbrid4 skal altså presenteres på Parismessen i oktober og lanseres i Europa til våren. Den norske importøren informerer oss om at den først kommer hit til landet i september 2011. Prisen vil vi komme tilbake til når den tid kommer.

Artikkelen er publisert første gang høsten 2010. Oppdatert og republisert lille julaften

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer