Den kan nekte deg å kjøre

Start- og stoppknappen som nå kommer med mange biler kan hindre fyllekjøring - hvis forskerne får det som de vil.

SIER NEI: Hvis forskerne får det som de vil kan denne knappen i framtiden være forskjellen på fyllekjøring og kjøring i edru tilstand.
SIER NEI: Hvis forskerne får det som de vil kan denne knappen i framtiden være forskjellen på fyllekjøring og kjøring i edru tilstand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det du eller bilprodusenten som skal bestemme når du får lov å starte bilen?

EU er åpenbart av sistnevnte oppfatning når de nå går inn for tvungen alkolås i bilene til helt ferske sjåfører i alle EU-land, for å kontrollere at de holder seg promillefrie i to år etter de har fått lappen. Forskerne som nå har funnet ut hvordan en kan måle alkoholinnholdet i blodet ved hjelp av huden tar ikke stilling til Den europeiske unionens forslag, men legger uansett til rette for at det skal bli svært enkelt å forhindre at berusede personer får anledning til å kjøre bil.

Les også: Ford MyKey gir deg makta

Infrarød sensor avslører promille

Flere og flere biler blir utstyrt med start- og stoppknapp istedenfor tenningsnøkkel, og det er denne den amerikanske bildeleprodusenten og trafikksikkerhetsspesialisten Takata nå går løs på.

De har nylig mottatt et betydelig millionbeløp i støtte fra den amerikanske trafikksikkerhetsorganisasjonen ACTS, for å videreutvikle en sensor som registrerer førerens alkoholnivå gjennom huden.

Foreløpig er den infrarøde sensoren pakket inn i en boks like stor som en smal brødrister, men hensikten med den økonomiske støtten fra ACTS er blant annet å redusere størrelsen så kraftig at sensoren får plass på den allerede nevnte start/stopp-knappen, og, ikke minst, gjøre løsningen så billig at den enkelt kan bakes inn i nyere biler uten at prisen stiger med 10 prosent. Håpet er å kunne masseprodusere enheten for så lite som 200 dollar (rundt 1100 kroner).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer