Demper støy som hodetelefon

Den neste bilen din får ører

Forskere utvikler nå et «øre» som gjør at den neste bilen din hører. Det gjør at den kan unngå å kjøre på barn som leker og senke støyen i kupeen.

I KIA OG HYUNDAI: Koreanske Kia og Hyundai har inngått en avtale om brukt av aktiv støydemping i bilene sine. Det kan senke støyen i kupeen kraftig. Foto: Hyundai
I KIA OG HYUNDAI: Koreanske Kia og Hyundai har inngått en avtale om brukt av aktiv støydemping i bilene sine. Det kan senke støyen i kupeen kraftig. Foto: Hyundai Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i dag har de fleste nye biler øyne – små kameraer og radarer som ser det som skjer rundt bilen. Det gjør den i stand til å bremse automatisk for fotgjengere i veien, tilpasse hastigheten etter bilen som kjører foran eller holde bilen på plass i kjørebane dersom du er uoppmerksom.

Det neste blir at bilen også får ører som hører og analyserer det som skjer rundt og inne i bilen. Forskere ved Frauenhofer-instituttet i Oldenburg i Tyskland fortalte nylig at de har funnet opp et «øre», eller riktigere en sensor, som kan fange opp forskjellige lyder utenfor bilen.

Prototypen av dette «øret» kan for eksempel kjenne igjen sirenene på et utrykningskjøretøy og varsle sjåføren eller hjelpe selvkjørende biler å rydde en fri redningsvei. Sensoren kan også fange opp og kjenne igjen lyden av barn som leker langs veien eller et dekk på bilen som har for lite luft.

Hindrer ulykker

Systemet består av en avansert mikrofon og en styringsenhet som er lært opp til å kjenne igjen de enkelte lydene og sende varsler til bilføreren.

I framtida kan det ta over styringen eller bremsene på en selvkjørende bil for å hindre ulykker. Noen tidspunkt for når et slikt øre kan bli vanlig i biler, sier ikke forskerne noe om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer