Ukens Veteran:
Volkswagen Boble

Den norske folkefavoritten

VW Boble har betydd mer for nordmenn enn noen annen bil i historien.

DEN ORIGINALE BOBLA: De eldste utgavene
er sjeldne å se langs vegen i dag.
Omtrent 20 av den aller første
norske årgangen har overlevd.
Dette eksemplaret fikk sine skilter
august i 1949. Foto: Stein Inge Stølen
DEN ORIGINALE BOBLA: De eldste utgavene er sjeldne å se langs vegen i dag. Omtrent 20 av den aller første norske årgangen har overlevd. Dette eksemplaret fikk sine skilter august i 1949. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Automobilen har hatt opptil flere fingre med i spillet når det kommer til utviklingen av det moderne samfunnet. De bilmodellene som har spilt størst rolle i så måte, er navn de fleste bilentusiaster kjenner på rams: T-Forden, Bobla, 2CV-en og Ladaen.

De fikk henholdsvis Amerika, Europa og Russland ut av hest-og-kjerre-tilværelsen og inn i en tidsalder hvor utviklingen og mulighetene syntes nærmest ubegrenset.

Dette var i alle fall tilfellet i de landene hvor bilene ble produsert. I andre land, deriblant Norge, var det derimot helt andre faktorer som avgjorde hvilken bilmodell som fikk rollen som frigjører. Og som ved mye annet i norsk historie, spilte krigen en stor rolle.

Rasjonering

Det er lite å skrive om person-bilismen i Norge, før andre verdenskrig. Da var motorisert ferdsel kun forbeholdt yrkesmessig transport og et fåtall personer med bankkonti, yrkestitler og familienavn som gjenspeilet hvilken klasse de tilhørte. Kort fortalt: Å eie en personbil var kun forbeholdt de mest privilegerte.

Denne statusen forandret seg ikke nevneverdig de første årene etter andre verdenskrig. Frem til godt utpå femtitallet var rasjonering det vanligste ordet i dagligtalen, hvor råvarer som vi i dag tar for gitt ble delt ut i strenge forhåndsbestemte kvoter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer